El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre presenta el nou museu digital pioner a Catalunya

El nou portal web recull informació de 1.075 activitats públiques i 584 activitats tècniques desenvolupades des de l’any 1984

La presentació del nou portal va tindre lloc divendres a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre.
La presentació del nou portal va tindre lloc divendres a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre. | Cedida
Redacció
02 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:53h
El Consorci Museu de les Terres de l’Ebre ha posat a disposició de la ciutadania un nou portal web pioner a Catalunya, que recull tota la informació dels projectes desenvolupats per l’ens al llarg de tretze anys. Divendres es va presentar esta eina de transmissió i consulta de la informació des del 1984 al 2016 a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, en un acte que va comptar amb la presència del president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, el director gerent del Consorci, Àlex Farnós, i la Cap del Servei de Museus del departament de Cultura de la Generalitat.

En este portal, els usuaris poden trobar informació de les activitats públiques (exposicions, jornades, conferències, cursos...) i tècniques (informes, recerques, inventaris, assessoraments, projectes, articles, comunicacions...) amb l’objectiu de posar a l’abast de la societat gran part dels continguts generats i de la informació gestionada pel Museu des de la seua inauguració. Durant tots estos anys, l’objectiu del Museu no només ha estat la programació i creació de continguts, sinó la gestió eficient per tal de fer -los accessible a la ciutadania local i al públic de fora, projectant així a l’exterior el patrimoni de les Terres de l’Ebre.

“El model de gestió de la informació implementat fa molts anys pel museu, creat per nosaltres mateixos, ha permès ara poder presentar este portal. Tota la feina que s’hi mostra abans interna i ara, gràcies al nostre model de gestió, només ha calgut fer-la pública”, va destacar en la presentació Àlex Farnós, director gerent del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre. Farnós va apuntar que “esta informació no és nostra, és de la ciutadania i amb esta eina, a la qual anomenarem ‘Museu Digital de les Terres de l’Ebre’ podem retornar tot el nostre treball a la societat. i a més esdevé una plataforma de projecció del patrimoni de les Terres de l’Ebre.

Esta acció és possible gràcies a un programari Intranet (MUSEx) desenvolupat pel mateix Museu que recull informació bàsica i documents, elaborats i de treball, dels diferents projectes que s’han dut a terme durant tots estos anys. Tot això ha permès que este nou portal web siga també una eina que pot ajudar a millorar el sector dels museus ja que cap en general els museus no han publicat fins ara sèries tant llargues amb informació de la seua activitat i no compten amb un sistema similar que permeta gestionar simultàniament tota l’activitat que s’hi desenvolupa i transferir-la a plataformes online en obert.  “Aquest projecte és pioner a Catalunya i intentarem traslladar-lo a l’àmbit nacional. Quan he arribat aquí m’he trobat amb una eina de gestió de portes enforma però sobretot, de portes endins, he après moltes coses i me’n vaig amb molta feina per fer”, va afirma la cap del Servei de Museus, Magda Gassó.

Així, els usuaris poden consultar, de forma no presencial, informació i els continguts de les 1.075 activitats públiques programades conjuntament amb més de 333 entitats de 76 municipis diferents i les 584 activitats tècniques que el Consorci del Museu ha desenvolupat en col·laboració amb 269 entitats de 86 municipis diferents al llarg dels seus 33 anys d’història.

Mitjançant el cercador d’esta plataforma, es fa accessible la informació de cadascuna de les activitats, com el nom, les dates, el text descriptiu, els organitzadors i les entitats col·laboradores, així com imatges, fulletons, cartells, publicacions i altres documents en línia.

El portal, que anirà actualitzant-se i ampliant els continguts de forma continuada permetrà difondre la tasca realitzada pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre. Més enllà del benefici general que comporta que tothom tinga accés i puga disposar d’estos materials, la plataforma també permet donar compliment a les obligacions de les administracions en relació amb la llei 19/2014 de transparència i accés a la informació pública.

L’alcalde, Adam Tomàs, va remarcar que cal sentir-se orgullosos de la feina feta per desplegar este portal i va destacar la seua importància emmarcant el projecte en la nova llei de transparència. “És important que des de les Terres de l’Ebre s’estiga liderant aquest nou model de gestió de la informació i dels continguts. Esta eina serà una guia per a qualsevol administració pública i s’ha fet aquí”, va concloure.