Simulacre d'emergència a la central de Vandellòs II amb un incendi i una fuita radioactiva a l'exterior

La realització de l'exercici anual supervisat pel CSN s'ha allargat durant més de tres hores | L'acció posa a prova el pla d'emergència interior

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs.
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs. | Sílvia Berbís
Redacció
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:43h
La central nuclear Vandellòs II ha realitzat este dijous el simulacre anual, tal i com marquen els requeriments establerts al seu Pla d'Emergència Interior (PEI). En l'acció també hi ha participat l'Organització de Resposta davant Emergències del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), segons ha informat este mateix ens en un comunicat.

L'exercici s'ha iniciat a les 10.07 hores amb la simulació d'una Alerta d'Emergència, a causa de la declaració d'un incendi, de durada superior a 10 minuts, en un recinte de seguretat on s'allotja una bomba de refrigeració de la piscina de combustible. Este incendi ha estat confinat en tot moment i ha estat sufocat amb l'ajut dels bombers de la Generalitat.

A este fet s'ha sumat la pèrdua de les fonts d'energia elèctrica exterior, que ha provocat l'aturada automàtica del reactor i l'arrencada dels generadors dièsel d'emergència. Entre altres escenaris, també s'ha simulat una emissió d'efluents radioactius a l'exterior, com a conseqüència del trencament de tubs en un dels generadors de vapor. Davant d'esta situació, el CSN ha recomanat al Centre de Coordinació Operativa (CECOP) establir el control d'accessos, tallant el trànsit cap a la zona de la central, inclòs el marítim i el ferroviari.

Durant l'exercici, s'ha arribat a declarar la categoria 3, Emergència a l'Emplaçament, del Pla d'Emergència Interior, i el CSN ha mantingut actius a tots els grups operatius, tal com requerix el Mode 2 de la seua Organització de Resposta davant Emergències (ORE).

L'actuació del Consell de Seguretat Nuclear s'ha desenvolupat tant des de la Sala d'Emergències de suport (SALEM 2), situada a la caserna general de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a ​​Torrejón de Ardoz, com des del Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de Tarragona. El CSN ha realitzat el seguiment de la instal·lació i de les actuacions del titular per a la recuperació de les condicions de seguretat i per a l'adopció de mesures de protecció radiològica.

Segons el CSN, un succés d'esta naturalesa hauria estat classificat com nivell 2 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES). Al simulacre, el qual ha estat dirigit per la consellera del CSN, Cristina Narbona, ha assistit també com a observador el director de producció i infraestructures de l'Agència Espanyola de la Meteorologia (AEMET), José Antonio Fernández.