Lo Pati impulsa un certamen multidisciplinari sobre l'extinció d'espècies i l'autodestrucció humana

L'ExtincióFest, comissariat per Oriol Fuster, proposa set actuacions entre les quals hi ha concerts, presentacions i conferències

La cantant algueresa Claudia Crabuzza és una de les artistes participants.
La cantant algueresa Claudia Crabuzza és una de les artistes participants. | Cedida
Redacció
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:39h
Cada any s’extingeixen entre 30.000 i 140.000 espècies arreu del planeta en allò que els científics han anomenat l’Holocè o la sisena extinció de masses. Estem davant d’una pèrdua catastròfica de biodiversitat i es calcula que en les properes dècades un 50% de les espècies que existeixen actualment hauran desaparegut, com a conseqüència, principalment, de l’activitat humana al planeta, una espècie que provoca l’extinció d’altres espècies i la seua pròpia autodestrucció. Este és l’argument de base en el qual es fonamenta l’ExtincióFest, un nou certamen impulsat per Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, a Amposta.

“Que les Terres de l’Ebre siguem Reserva de la Biosfera, un reconeixement molt potent a nivell d’excepcionalitat mediambiental, ens dóna la responsabilitat de reflexionar sobre estos temes i anar més enllà dels plantejaments imperants”, apunta Oriol Fuster, narrador, activista i comissari de la proposta. “Les actuals dinàmiques econòmiques i socials ens porten no només a carregar-nos el planeta sinó a autodestruir-nos a nosaltres mateixos com a espècie. L’expressió artística pot ser una eina per plantejar reflexió i és en les comunitats espontànies que generen espais com un festival que poden iniciar-se accions o pràctiques de canvi”, afegeix Fuster.

L’ExtincióFest ha pres com a logotip el rellotge de sorra dins d’un cercle que és el símbol de la campanya internacional sobre l’extinció, i es celebrarà els dies 5 i 6 de maig a Lo Pati. Hi haurà set actuacions, entre elles concerts com el que oferiran el duo Maria Arnal i Marcel Bagès interpretant temes del seu treball Verbena o la cantant algueresa Claudia Crabuzza, que també presenta nou disc, Com un soldat, premi Tenco del 2016 al millor àlbum italià en llengua minoritària; i espectacles de petit format i poesia com Alcohols, de Núria Martínez-Vernis i Martí Sales. Pel que fa a les xarrades, hi participaran Joan Maria Minguet, ideòleg-activista i expresident de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA-AICA Catalonia); i els periodistes musicals Nando Cruz i Luis Costa, especialistes en dos estils musicals pràcticament extingits, l’indie i el bacalao (que punxarà Luis Bonías, un dels mítics Djs valencians), l’evolució dels quals és també representativa de la deriva autodestructiva dels models neoliberals i patriarcals. “Hem volgut donar espai a veus i narratives que mostren processos d’extinció i autodestrucció i n’extreuen bellesa o acció”, assenyala Fuster.