La PDE reclama al Govern que quantifique les alternatives al pacte de Rialb per a l'abastiment d'aigua

El conseller Rull insistix que el projecte no és un transvasament cap a Barcelona «ni ara ni de cara el futur»

Imatge d'arxiu de la manifestació del 7 de febrer de 2016 a Amposta.
Imatge d'arxiu de la manifestació del 7 de febrer de 2016 a Amposta. | Eli Mora
ACN
12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:17h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reclamat al Govern que, complint amb la política de transparència que defensa, es quantifiquen les alternatives que existixen al pacte de Rialb per solucionar els problemes d'aigua de boca dels pobles afectats. "Ens diuen que és la més barata, doncs volem conèixer les altres alternatives i el seu cost, i podrem valorar econòmicament la diferència d'unes possibilitats o altres", ha defensat la portaveu de la PDE, Matilde Font, després de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, este dimarts a Amposta. Per la seua banda, el conseller de Territori, Josep Rull, ha defensat davant dels antitransvasistes que el pacte de Rialb "no és uns transvasament" ni present ni futur d'aigua del Segre a Barcelona.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha demanat a la conselleria de Territori i Sostenibilitat que detalle totes "les possibilitats" i solucions que hi ha per als 30 municipis de les comarques de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. Davant les justificacions del Govern que l'abastiment d'aigua de boca des del pantà de Rialb és l'opció "més econòmica" per a estos pobles, la plataforma ha reclamat conèixer els pressupostos de totes les alternatives abans d'escollir-ne una. "Potser val la pena pagar una mica més i tranquil·litzar tothom però si no t'expliquen tots els números", ha dit Font. "També volem saber totes les possibilitats tècniques per abastir els pobles: esta o l'allargament del CAT que resulta més cara. No sabem si hi ha cap altra alternativa", ha afegit la portaveu de la PDE. 

La PDE ja ha avançat que mantindran la seua oposició a este acord. "Hem plantejat que fa molts anys que necessitem més aigua i sediments i sembla que això no és prioritari", ha lamentat Matilde Font. Tot i que Rull ha insistit que es tracta d'abastir 3.600 persones amb 0,62 hectòmetres cúbics, per a la PDE, "una mica d'aquí i una mica d'allà" representa "un bastant" alhora que mentre es treu aigua del Segre i de l'Ebre, no n'arriba al tram final del riu. "No volem que es vegen les coses a pedaços sinó tota la conca en conjunt, i nosaltres som el final de la conca i sempre rebem. Es tracta de parlar de fer una política global de tota la conca perquè el final no sempre siguem els més perjudicats", ha demanat Font.