Nous pastissers per conservar la mona ebrenca de sempre

Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre recuperen la mona tradicional que recull un receptari de la Sénia

Primer pla de mones tradicionals pendents de decorar.
Primer pla de mones tradicionals pendents de decorar. | ACN / A. Ferràs
ACN /A. Ferràs
12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:56h
Els futurs pastissers i forners de les Terres de l'Ebre han après estos dies a fer les mones tradicionals del territori. Més de la meitat que vendran per Setmana Santa s'han elaborat a partir de la recepta que recull el llibre 'Cuina de la Sénia' (Montsià). És el primer curs que s'imparteix el cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria a l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre però els 25 alumnes que s'hi estan formant aprenen des del primer dia les tradicions gastronòmiques del territori, reforçant entre els professionals del futur la conservació, en forma de dolços, d'una part important del patrimoni immaterial ebrenc.

La mona, a les Terres de l'Ebre, és una rosca feta amb farina, oli, ous, sucre i llet, i amb aromes de matafaluga i celiandre que es guarneix amb ous durs i anissos de colors. La tradició mana que els padrins han de regalar-la amb tants ous com anys té el fillol, fins a un màxim de 12 anys (edat en la qual, antigament, es feia la Comunió). En l'actualitat, els obradors i pastisseries elaboren mones d'entre un a quatre ous que han de competir amb la mona de pa de pessic i de figures de xocolata que s'ha importat del Camp de Tarragona en amunt.

Un dels símptomes d'èxit del nou cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre és el centenar de mones que els alumnes han venut esta Setmana Santa. La xifra és important tenint en compte que, com ha apuntat el professor, Marc Duran, la mona és un dolç tradicional que moltes persones s'atreveixen a fer a casa, però les reserves han superat les previsions inicials. 

La majoria de clientela de l'escola ha reservat la mona típica del territori, la rosca amb ous durs, que els futurs pastissers han aprés d'un receptari tradicional de la Sénia (Montsià). També han començat a aprendre a treballar la xocolata i n'han fet ous per decorar les mones de pastís de pa de pessic. Les figures de xocolata més elaborades es treballaran amb més amplitud en el segon curs del cicle, l'any que ve. 

L'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre té uns 120 alumnes dirigits per una dotzena de professors. Es formen en Cuina i Gastronomia, en Servei de Restauració (una formació molt demandada) i, des d'este curs, en Forneria, Pastisseria i Confiteria. El proper 27 d'abril faran una jornada de portes obertes per mostrar com aprenen i com són les seues instal·lacions, a l'Institut Joaquim Bau de Tortosa. "Estem contents amb la resposta i treballant per no morir d'èxit. Ens fa por que les instal·lacions es puguen quedar un pel petites", ha destacat Duran.

L'Escola funciona durant tot l'any amb l'objectiu que tota la part pràctica teòrica que les joves aprenen siga real. Els alumnes de Cuina i Servei de Restauració es fan càrrec d'un petit restaurant, obert al públic sota reserva, dos dies a la setmana i on ofereixen menús molt especials a preus molt competitius. Els alumnes de Pastisseria venen els divendres al migdia tot allò que han elaborat durant la setmana a l'Obrador. També fan altres activitats als llarg del curs com les col·laboracions amb l'Escola Agrària de Gandesa per organitzar tastos de vins o la jornada gastronòmica sobre la tòfona que han impulsat. 
 

Pla general de l'IObrador de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre amb els alumnes i professors elaborant mones tradicionals de rosca i ous durs. Foto: ACN / A. Ferràs