La música de banda plora la mort de l'ampostí Joaquín Urquizú

Va ser impulsor i president de la Federació Catalana de Societats Musicals | Ha estat artífex i peça clau en l'expansió i la consolidació de la música de banda arreu de Catalunya

Joaquín Urquizú Castellà ha mort a l'edat de 88 anys.
Joaquín Urquizú Castellà ha mort a l'edat de 88 anys. | Cedida
Sofia Cabanes
21 de març del 2017
Actualitzat a les 10:39h


El món musical plora la mort de tota una institució en el món de les bandes, l'ampostí Joaquín Urquizú, a l'edat de 88 anys.  

Format a la Unió Filharmònica d'Amposta, societat que va arribar a presidir entre els anys 1980 i 1984, Urquizú ha estat artífex i peça clau en l'expansió i la consolidació de la música de banda arreu de Catalunya. Ell va ser l’impulsor i primer president de la Federació Catalana de Societats Musicals durant dues dècades, període durant el qual es va multiplicar la formació d'agrupacions i societats musicals arreu de tot el Principat. Urquizú, que va ser un dels fundadors de la mítica orquestra de Los Júniors, també va exercir la presidència de la Confederació Espanyola de Bandes de Música i actualment era el president d’honor de la Federació Catalana. 

Urquizú, que va morir este dilluns després d'una llarga malaltia, va iniciar els seus estudis musicals el 1945 a la Unió Filharmònica, l'any següent ja va entrar a la banda en la primera promoció de 12 alumnes del Mestre Arasa i hi tocaria durant 40 anys. Als anys 80 impulsa la Federació Catalana de Societats Musicals, entitat que presidiria fins al 2006, quan en va ser escollit president d'honor. Després d'haver estat tresorer, al 2008 va ser nomenat president de la Confederació Espanyola de Societats Musicals.

Les mostres de condol arribades des de tos els punts del Principat i del País Valencià no s'han fet esperar. La Unió Filharmònica, que justament enguany celebra el seu centenari, li ha dedicat unes sentides paraules:



També la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que recorda l'estreta relació i l'admiració d'Urquizú cap a les bandes valencianes:Una de les últimes aparicions públiques d'Urquizú va ser precisament el passat mes de febrer, en el cicle 'Biografies Ampostines' on es va retre homenatge a la trajectòria d'este pagès que va dedicar la seua vida a la música de banda, com recorda en el seu blog, Joan Ferré, que va conduir la conferència. 

Urquizú serà acomiadat este dimarts 21 de març a les 17:00 hores amb una cerimònia civil al Tanatori Remsa d'Amposta.