Provocant la Pau prepara una nova recollida de productes per a refugiats que viuen en edificis abandonats d'Atenes

L'organització, que ha rebut el premi Amposta 2016, acaba d'enviar bufandes teixides a Tortosa i l'Ampolla per gent gran

Joan Enric Reverté, de Provocant la Pau.
Joan Enric Reverté, de Provocant la Pau. | Cedida
Redacció
20 de març del 2017
Actualitzat a les 10:18h
L'organització Provocant la Pau prepara una nova operació de recollida d'aliments i altres productes de necessitat, en este cas dirigida als squad de refugiats d'Atenes (Grècia). Es calcula que a la ciutat hi ha uns sis squad, uns assentaments en edificis abandonats on es calcula que, en cada un, hi viuen unes 250 persones.

Segons ha explicat el president de l'ONG, Joan Reverté, estan analitzant les necessitats que hi ha sobre el terreny mitjançant un coordinador i després es farà una crida a la ciutadania. "Poden ser coses molt específiques com llet de nadó, bolquers o menjar", ha detallat. L'organització, que ha rebut el premi Amposta 2016, acaba d'enviar bufandes teixides per ancianes des de residències de Tortosa i l'Ampolla als camps de refugiats de Grècia. L'entitat ja va enviar 15 tones de menjar gràcies a la resposta ciutadana en l'Operació Escalfor al gener.

Reverté ha explicat que centenars de refugiats "sobreviuen o malviuen" en grans edificis abandonats d'Atenes, com ara escoles o hotels. "Internament s'organitzen però necessiten molta ajuda externa per assegurar el menjar", ha dit el president de l'organització, que ha alertat que hi ha squads on hi ha diverses dones embarassades que requereixen encara més atenció. "Són refugiats que queden marginats: arriben a la Unió Europea i no tenen accés a gairebé res", ha dit. "Alguns arriben de manera il·legal i d'altres han estat rebutjats".

Davant una realitat canviant, on els squads s'obren i es tanquen sovint, Provocant la Pau està organitzant reunions amb cooperants i voluntaris per explicar quina situació s'ha detectat per elaborar un nou projecte. Així, la idea és que en els pròxims mesos es puga treballar de manera "més continuada" i tornar a fer la crida a la ciutadania per aquelles necessitats que s'hagen detectat. "Cal anàlisi i veure com ho podem canalitzar", ha dit Reverté.

Bufandes teixides per als refugiats

L'organització ha fet un repartiment de bufandes i gorres de ganxet teixits per la gent gran de dues residències de Tortosa i l'Ampolla, al Baix Ebre. Els centres haurien avisat l'ONG que s'estaven fent bufandes de llana i se'ls va ocórrer que potser hi hauria la possibilitat de motivar més les ancianes explicant-los que allò que elaboraven serviria a un refugiat. "Ens vam comprometre a fer-ho arribar", ha explicat Reverté. Divendres passat, una quarantena de bufandes i gorres fetes a mà van viatjar cap als camps de refugiats.

Reverté ha explicat que l'activitat també ha servit per motivar les dones de la residència: "n'hi ha que feia anys que no treballaven esta habilitat i teixir els serveix per estar més despertes i recuperar la mobilitat a les mans, que algunes estaven perdent". Un cop entregada la primera roba d'abric teixida per les ancianes, les dones continuen confeccionant-ne més, i fan colls o peücs.