El Consell de la Salut Pública de l'Ebre lluitarà contra els mals hàbits, el canvi climàtic i la despoblació

La primera reunió de coordinació reunix administracions, col·legis professionals i agents socials per començar a treballar

Redacció
16 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:15h
Primera reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut de les Terres de l'Ebre.
Primera reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut de les Terres de l'Ebre. | Cedida
El Consell Consultiu i de Coordinació de la Salut Pública de les Terres de l'Ebre s'ha reunit per primera vegada, este dijous, a Tortosa. En este primer plenari s'ha establert les primeres grans línies de treball que se centraran en la millora dels hàbits de salut, en la prevenció del problemes derivats de la degradació mediambiental i el canvi climàtic i en les necessitats d'un territori amb una població envellida i uns municipis despoblats, segons ha informat la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre.

La reunió ha estat presidida pel delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i també ha comptat amb la participació dels representants dels diferents departaments de la Generalitat, del món local, l'acadèmic, el tercer sector, els proveïdors de salut, el teixit associatiu i els col·legis professionals de l'Ebre. Es tracta d'un òrgan amb base territorial per treballar de forma transversal la salut en totes les polítiques.

El Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), aprovat pel Govern l'any 2014, vol incidir en els determinants socials de la salut amb accions fetes en àmbits no sanitaris. Exemple d'això és la millora de la qualitat de l'aire o de l'aigua, l'augment de la seguretat viària o l'esforç per disminuir el fracàs escolar. 

En el marc d'esta sessió del Consell s'ha presentat un primer diagnòstic de salut al territori, a partir de les dades demogràfiques, de desigualtat, i d'acord amb els indicadors bàsics de salut, els estils de vida i els determinants socials per dur a terme una estratègia de salut a totes les polítiques.

En esta primera reunió ha quedat palès que la salut és un bé individual, però també és un patrimoni comú a cuidar i una responsabilitat de tots, que mereix l'esforç conjunt per promoure la salut, l'equitat i la sostenibilitat, en la línia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
 
Fruit del debat generat, on han estat presents les especificitats i necessitats percebudes des de les comarques ebrenques, s'han identificat diferents oportunitats de millora que es treballaran en futures comissions tècniques.