El Govern exigix a Costes la reparació urgent del litoral i li recorda que «en dos mesos» comença la temporada

El departament de Territori i Sostenibilitat fixa la prioritat en Deltebre, Malgrat de Mar i Pineda de Mar

El restaurant Los Vascos, amb la barrera de pedres davant, i l'aigua envoltant-lo.
El restaurant Los Vascos, amb la barrera de pedres davant, i l'aigua envoltant-lo. | M.C.
ACN
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:05h
El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, ha tornat a reclamar a la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient que active de manera urgent les mesures de reparació del litoral català, després del devastador temporal d'este mes de gener. Serra recorda que "en dos mesos" comença la temporada de platges amb l'arribada de la Setmana Santa, i exigix que abans d'esta data es pugue posar ordre als punts més conflictius, tant des del punt de vista estructural com d'aportació de sorra. En este sentit, el director general posa el focus en Deltebre, i Malgrat de Mar i Pineda de Mar, al Maresme. La primera valoració de danys que fan els Ajuntaments d'estos tres municipis frega els 5,5 milions d'euros.

Esta és la reivindicació que el mateix Serra va traslladar dilluns a la Direcció General de Costes en una reunió ja agendada abans dels fatídics temporals, però que es va acabar sent, pràcticament, monotemàtica. El director general d'Ordenació del Territori va explicar els detalls al Consell d'Alcaldes del Maresme, que se va celebrar ahir dimecres, i ha reiterat que continuarà exigint respostes del Ministeri de Medi Ambient fins que es resolguen els casos més urgents.

En este sentit, la setmana passada el Consell de Ministres va aprovar una partida extraordinària de 77,5 milions d'euros per fer front als danys causats pels temporals de finals del 2016 i d'este mes de gener en diferents punts de l'Estat. La concreció dels diners que s'acabaran destinant al litoral català i quan s'executaran les inversions, però, encara no és coneix, i Serra assegura que el departament estarà "amatent" a les informacions que arriben des de Madrid.

Qui sí que ha fet ja els números són els principals Ajuntament afectats. Deltebre valora els danys en 3,3 milions d'euros. Els espais més afectats van ser la platja de la Bassa de l'Arena, la de la Marquesa i el camí d'accés al Fangar, així com el camí final de la platja de Riumar i el seu entorn. A la comarca del Maresme, per la seua banda, el temporal va dixar destrosses de més de 2 milions d'euros a la zona nord, en especial al passeig marítim de Pineda de Mar, que ha quedat totalment descalçat, i a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar.

Serra ha fixat estos tres punts com a principals reivindicacions del Govern de la Generalitat a Madrid, i recorda al Ministeri de Costes que en pràcticament dos mesos es dóna el tret de sortida a la temporada de platges amb l'arribada de la Setmana Santa. Serra avisa també que a banda dels danys estructurals en estos municipis, moltes altres poblacions han perdut sorra a les seues platges que caldrà reposar.