Gairebé 60 tortugues babaues trobades a la costa de l'Ebre el 2016

Concretament, se n'han localitzat 39 al Montsià i 20 al Baix Ebre

Mireia Curto
08 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:12h
L'exemplar de tortuga babaua que han trobat recentment els Agents Rurals morta a la platja del Trabucador.
L'exemplar de tortuga babaua que han trobat recentment els Agents Rurals morta a la platja del Trabucador. | Agents Rurals

Han estat un total de 59 tortugues babaues (Caretta caretta) les que s'han trobat durant el 2016 a la costa ebrenca, concretament 39 exemplars d'esta espècie al Montsià i 20 al Baix Ebre. Estes xifres representen un 69,4% del total de Catalunya, on durant l'any passat es van trobar un total de 85 tortugues babaues, de les quals 70 mortes i 15 vives.

Els Agents Rurals expliquen que no han detectat cap tendència constant d'augment o disminució respecte anys anteriors. "Si es comparen les xifres dels darrers anys, s'observa que el 2012 va ser l'any on es van trobar més tortugues babaues, però no hi ha cap motiu concret perquè esta xifra sigue la més elevada", afegixen.

Localitzar tortugues en particular, i fauna marina en general, és una feina que requerix molta col·laboració ciutadana, ja que són els pescadors o les persones que freqüenten les platges i la costa els qui juguen un paper molt important en esta tasca, ja que són ells qui donen la majoria d'avisos de les aparicions.

"La xarxa de rescat de fauna marina fa quatre anys que va entrar en funcionament, i cada cop observem més la conscienciació que hi ha entre la societat per ajudar a protegir i conservar la fauna marina amenaçada de Catalunya", comenten. 

Recentment, els Agent Rurals han trobat un dels primers exemplars de tortuga babaua morta d'enguany. La van trobar fa unes setmanes a la platja del Trabucador. Després de rebre l'avís, els agents es van desplaçar fins al lloc on es va localitzar la tortuga sense vida per recollir i posteriorment examinar el cos de l'animal.