La Generalitat obrirà expedient informatiu per l'existència de 5 nous punts contaminats a Flix

La Comissió d'Experts es reunix per primer cop amb l'objectiu de supervisar la descontaminació dels terrenys industrials i el pantà

Foto d'arxiu del complex industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades.
Foto d'arxiu del complex industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades. | Cedida
Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a la 13:33h
La Generalitat obrirà un expedient informatiu per estudiar l'existència i l'origen dels 5 possibles punts on l'empresa Ercros hauria pogut fer abocaments en les darreres dècades en diferents punts del terme municipal de Flix.

Així ho ha anunciat este migdia la secretària de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, després de la primera reunió de la Comissió de Seguiment de la situació ambiental i industrial de Flix, on l'Ajuntament ha presentat l'informe en què s'identifiquen estos possibles espais. "Un cop fets tots estes anàlisis que determinen què s'hi troba, es procedirà a determinar quin és l'origen i si es pot demostrar que l'origen, com segurament serà probable, ve de l'activitat industrial que s'ha fet durant estos anys, s'exigirà a Ercros que procedisca a la descontaminació d'estos espais", ha explicat Subirà. L'Agència Catalana de Residus serà l'encarrega de dur a terme la investigació.

La Comissió de Seguiment també ha acordat demanar la compareixença d'Ercros en la propera trobada. L'empresa sosté que no té constància d'estos abocaments, i que si es demostra n'assumirà la descontaminació.

La Comissió de Seguiment de la situació ambiental i industrial de Flix està integrada per 14 experts a més de 16 tècnics de l'administració i representants institucionals. Es tracta d'un òrgan que el govern es va comprometre a crear per abordar la problemàtica ambiental del municipi derivada de l'activitat industrial de l'empresa Ercros. L'alcalde de Flix, Marc Mur, s'ha mostrat satisfet després d'esta primera reunió: "Si alguna cosa ens demostra la Comissió és que serà útil. Està formada per perfectes coneixedors del tema en qüestió, i nosaltres hi hem posat moltes esperances", ha expressat.

La Comissió també supervisarà els treballs que s'han dut a terme fins ara en la descontaminació de l'embassament i proposarà mesures per encarar el futur industrial de la població.