Endesa aplica mesures a la línia de l'abocador de Mas de Barberans per evitar l'electrocució d'aus

Almenys 235 aus, la majoria pertanyents a espècies protegides, han mort electrocutades en diferents punts de la xarxa elèctrica de mitja tensió de les TE durant els últims en cinc anys

Endesa ha mostrat avui els treballs davant els mitjans de comunicació.
Endesa ha mostrat avui els treballs davant els mitjans de comunicació. | Endesa
Redacció
11 de gener del 2017
Actualitzat a les 22:04h
La companyia elèctrica Endesa ha adequat deu torres elèctriques ubicades a l’entorn de l’abocador de Mas de Barberans, al Montsià, amb l’objectiu de salvaguardar i protegir les aus que transiten per esta zona on hi ha el dipòsit controlat de residus, sovint freqüentat per cigonyes i altres grans ocells que l’utilitzen com a punt d’alimentació.

L’actuació, que s’ha fet seguint les recomanacions del Departament d’Agricultura i el de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ha consistit a introduir noves mesures per a protegir les aus especialment en aquells punts on podrien existir possibilitats d’accidents per col·lisió o electrocució. De fet, almenys 235 aus, la majoria pertanyents a espècies protegides, han mort electrocutades en diferents punts de la xarxa elèctrica de mitja tensió de les Terres de l'Ebre durant els últims cinc anys, segons informa ACN amb dades dels Agents Rurals. Aquests, però, tenen comptabilitzats fins a un centenar de suports pendents de condicionar, que han causat ja la mort d'exemplars de fins a dinou espècies diferents, en bona part rapinyaires.

La línia elèctrica de mitjana tensió on s’ha fet la reforma constituïx un posador potencial per a les aus perquè sobresurt en alçada a les capçades de les oliveres que hi ha a la zona, de manera que les cigonyes, que estan de pas per esta zona durant l’època de migració –entre l’agost i setembre i entre març i abril– acostumen a fer-hi parada.

El conjunt d’estos dispositius reduïxen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol. Per a realitzar els treballs ha estat necessària la intervenció d’una brigada especial, que, amb l’ajuda d’un camió cistella, ha executat els treballs en tensió per tal de garantir la continuïtat del subministrament elèctric als clients que depenen d’esta infraestructura.

Segons Endesa, "esta actuació també millora de retruc la qualitat del subministrament elèctric als prop de 1.700 clients que s’alimenten d’esta línia –que compta amb 56 centres de transformació–, ja que els contactes d’aus amb infraestructures elèctriques poden suposar la interrupció del servei. En concret se’n beneficien clients del mateix terme municipal de Mas de Barberans, així com veïns dels municipis montsianencs de la Galera, Godall, Santa Bàrbara i Ulldecona", afirma. Els treballs han comptat amb una inversió de 18.700 euros aportats per Endesa.