Flix busca punts del terme on Ercros haja pogut abocar residus químics

S'ha detectat un possible punt d'abocaments a la zona del Castell Nou i s'investiguen altres dos àrees | L'Agència de Residus de Catalunya va enviar una carta per instar els Ajuntaments de Riba-roja d'Ebre, Flix, la CHE i Ercros ha denunciar si té indicis d'abocadors incontrolats

Imatge d'arxiu del recinte industrial d'Ercros a Flix.
Imatge d'arxiu del recinte industrial d'Ercros a Flix. | S.Berbís
S.Berbís
22 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:54h
Flix investiga punts del terme municipal on, històricament, l’empresa Ercros hauria pogut abocar residus químics  de forma incontrolada. Es tracta de focus de posibles abocaments dels quals se’n parla habitualment al municipi però que no han estat objecte de supervisió per part de l’Administració. Ara, després que el cas sortís a la compareixença parlamentària que el director de l’Agència de Residus de Catalunya va fer al Parlament, els Ajuntaments de Flix i Riba-roja d’Ebre, i també la CHE i Ercros, han estat instats per l’Agència, a través d’una carta enviada a l’octubre, a denunciar-li si detecten indicis d’abocaments incontrolats.

L'Ajuntament té constància, a través d'un estudi del CSIC, de l'existència de com a mínim un punt amb vessaments dipositats fa diverses dècades enrere, en una zona propera al riu Ebre i a l'anomenat Castell Nou, al costat d'un vell abocador municipal. A més, investiga altres dos possibles focus tòxics, on extreballadors apunten que s’haurien dipositat també bidons carregats de productes contaminants.

“El posible punt de vessaments a la zona del Castell Nou, en uns antics terrenys de Ercros al costat del vell abocador municipal, va ser detectat pel CSIC i de fet ja es va traslladar a l'Agència de Residus de Catalunya la seua geolocalizació”, afirma l'alcalde de Flix, Marc Mur.

A banda d’esta área acreditada pel CSIC, l’Ajuntament investiga altres dos àrees arran de declaracions d’extreballadors de la industria: en uns terrenys propers al recinte fabril, encara que externs, i en una zona al lateral de la carretera de Flix a Riba-roja, segons fonts municipals. “Ja que es reclama un estudi global de contaminació, de l'embassament i del recinte industrial, val la pena conèixer també fins on s’allarga la petjada d’Ercros, exigir responsabilitats i prendre mesures”, afegix el regidor de Solidaritat Albert Mani.

De moment, qui ja ha respost a la carta de l’ARC són la CHE i Ercros, en els dos casos exposant que no tenen constància d’abocaments fora del recinte fabril i el riu, segons ha apuntat l’Agència.