Tivissa comptarà amb un nucli zoològic a l'antic mas del Maco

Urbanisme aprova un pla especial urbanístic al municipi per ubicar-hi un espai d'acollida dels animals que estarà obert al púbic

Imatge general del municipi de Tivissa
Imatge general del municipi de Tivissa | Cedida
ACN / Redacció
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:05h
La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE), l'última que s'ha fet este 2016, ha donat llum verd al pla especial urbanístic de la finca del mas del Maco de Tivissa (Ribera d'Ebre) on s'ha projectat la instal·lació d'un centre zoològic. Es tracta d'una gran superfície amb diferents espais, repartits en terrasses, on es preveu fer construccions integrades al paisatge per a tindre cura dels animals i també rehabilitar una gran masia. El centre estarà obert al públic perquè es puga visitar. La CUTE també ha aprovat a Tivissa una modificació per implantar una activitat de càmping i una noves qualificacions per a la gestió de residus a l'abocador. 

L’àmbit que acollirà la instal·lació és una parcel·la de 143.018 m2, situada al sud del terme municipal, lluny del nucli urbà, i a tocar del terme de l’Ametlla de Mar. Es tracta d’un paisatge rural de muntanya, amb arbres de secà avui abandonats, estructurat amb bancals de murs de pedra seca per adaptar el desnivell als usos agrícoles. En part de la finca també es troben pinedes amb un frondós sotabosc i elements patrimonials com un pou de reg, una bassa petita i una barraca de pedra seca.

Entre les edificacions que s’hi poden trobar hi ha l’originària, el mas del Maco, de 257 m2 i que ha sofert ampliacions i afegits amb el temps. Actualment, té diverses construccions annexes al cos principal, de planta baixa amb planta primera. En conjunt, la superfície construïda suma 812 m2. L’accés a la finca es pot fer des de la C-44, sortint de Tivissa, o des de l’N-340 al seu pas per l’Ametlla de Mar.

Conservació de la finca i els bancals
El projecte preveu implantar un nucli zoològic rehabilitant i adequant el mas i els annexos, així com mantenint les masses forestals i els antics bancals agrícoles. Estos serviran per allotjar i exhibir els animals, aprofitant la topografia. En concret, es preveu dividir el recinte en cinc zones.

La Comissió d’urbanisme ha valorat les mesures correctores de l’impacte paisatgístic que incorpora el projecte i el fet que respecte tots els elements existents a la finca. La implantació d’este nucli zoològic incentivarà l’economia de Tivissa i ampliarà l’oferta turística, reforçant l’aposta per l’agroturisme i les rutes verdes.