ERC presenta una moció per protegir els productors de cítrics ebrencs

Segons Aubà la signatura de l'acord econòmic entre la UE i els estats de l'Àfrica del sud «posa en perill» este sector de les Terres de l'Ebre

Redacció
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:05h
Els polítics d'ERC Miquel Aubà i Alfons Montserrat.
Els polítics d'ERC Miquel Aubà i Alfons Montserrat. | Cedida
El senador Miquel Aubà, acompanyat de l'alcalde d'Alcanar i president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Alfons Montserrat, ha presentat la moció que han registrat a la Cambra Alta en defensa dels productors europeus de cítrics. Aubà ha afirmat que "la signatura de l'acord econòmic entre la Unió Europea i els estats de l'Àfrica del sud posa en perill la supervivència del sector del cítric de les Terres de l'Ebre i del País Valencià".

Segons el senador, "l'amenaça d'este acord ve per dos motius: pel perill de contagi de la principal malaltia dels cítrics, anomenada taca negra, i perquè pot enfonsar econòmicament els productors de cítrics de les nostres terres". Davant d'este fet, Esquerra demana que els protocols sanitaris europeus siguen "més estrictes", amb noves mesures per controlar les importacions de cítrics sud-africans, i que es complisquen els requisits fitosanitaris europeus.
 
Segons ha informat la formació en una nota de premsa, la moció també demana un "control exhaustiu en l'obligatorietat de l'existència de contractes escrits de compravenda de cítrics, mesures legals perquè el volum d'importacions de cítrics sud-africans no perjudiquen la comercialització de las varietats europees, i l'aplicació de compensacions als productors per l'impacte econòmic i mediambiental que represente l'acord".

Aubà ha recordat que "abans de l'acord es podien comercialitzar taronges sud‑africanes lliures d'aranzels fins al 15 d'octubre, però ara s'ha ampliat el termini fins al 30 de novembre, coincidint amb els mesos de novembre i desembre, els de la màxima producció dels citricultors catalans i valencians".
 
Això, segons el senador, genera una "competència deslleial en el preu d'origen dels cítrics sud-africans" que tenen uns costos de mà d'obra menors i utilitzen productes fitosanitaris que aquí no estan autoritzats, fet que "també pot afectar la seguretat alimentària". Montserrat veu esta nova situació amb "moltíssima preocupació perquè hi haurà una saturació del mercat dels cítrics i, com a conseqüència, una caiguda de preus". A més, ha desitjat que, "en la mesura que es pugue, es rectifique l'acord perquè és un cop molt fort per al futur de la nostra citricultura".