Flix recrea el final de la Batalla de l'Ebre

En commemoració del 78è aniversari del fet històric i en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil | La pluja no va ser un impediment, tot i que hi van haver modificacions

Moment de la recreació del final de la Batalla de l'Ebre, a Flix.
Moment de la recreació del final de la Batalla de l'Ebre, a Flix. | Ajuntament de Flix
Redacció
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:35h
Este cap de setmana s'han celebrat a Flix diferents actes per commemorar el 78è aniversari del final de la Batalla de l'Ebre, "un esdeveniment històric que té especial rellevància a esta població perquè va ser l'escenari de la retirada de les últimes forces republicanes que havien lluitat en esta batalla", ha explicat l'organització. Per recordar estos fets i homenatjar les víctimes de la Guerra Civil espanyola, hi van haver diverses activitats de divulgació històrica i memòria organitzades per l'Associació Cultural La Cana i l'Ajuntament de Flix.

Per ahir diumenge hi havia programada la tercera edició de la recreació històrica del final de la Batalla de l'Ebre, enguany dirigida pel grup de recreació històrica Voluntarios de Fayón, i que finalment va patir algunes modificacions per culpa de les inclemències meteorològiques, segons han comentat les mateixes fonts. L'acte, que tenia previst arrencar a les 10.30 del matí, va començar cap a les 12.30, havent de suprimir diversos elements de la recreació com ara el combat aeri, el museu vivent o els parapets. Malgrat la pluja, els vuit grups de recreadors, formats per un total de 150 persones, acompanyats de membres de Flexus Teatre i del Club Nàutic, van representar la retirada de l'exèrcit republicà pel pont de ferro de Flix. 

Per finalitzar l'acte, l'alcalde de Flix, Marc Mur, acompanyat de la regidora de cultura, Norma Pujol, i de representants de tots els grups de recreació presents, va fer una ofrena floral per la pau.

El dissabte al matí es va dur a terme una caminada guiada pels espais de la Batalla. Tot i la pluja, una vintena de persones van assistir a esta sortida que va recórrer la darrera línia de defensa de l'exèrcit republicà, amb les seues fortificacions del vèrtex del barranc fosc, Tossal de Mont-redons i cota 160. Esta línia de cobertura, guarnida per la XIII Brigada, va cobrir el replegament i pas del riu de la resta d'unitats de combat republicanes que encara resistien al marge dret de l'Ebre.