La Diputació de Tarragona mourà un pressupost de gairebé 150 milions per al 2017

Es destinarà una partida de 35 milions al Pla d'Acció Municipal de 2017 | Hi ha una reducció del 0,75% respecte el d'enguany

Façana de la seu de la Diputació de Tarragona.
Façana de la seu de la Diputació de Tarragona. | Diputació de Tarragona
Redacció
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:14h
La Diputació de Tarragona disposarà l'any vinent d'un pressupost global de 149.355.000 euros, el que representa una reducció del 0,75% respecte el d'enguany, una lleugera rebaixa que des de la institució es garantix que, malgrat disposar de menys recursos, l'aportació econòmica al món local serà superior.

Així doncs, la Diputació assegura que el suport econòmic als municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, en especial als més petits, centrarà bona part de la inversió de la seua en el proper exercici, segons ha explicat l'ens supramunicipal en una nota de premsa. El ple de la institució aprovarà este divendres el pressupost, del total del qual 35.000.000 euros es destinaran directament als pobles i ciutats de la demarcació a través del Pla d'Acció Municipal (PAM) de 2017, i que encetaran, així, un PAM quadriennal de 80.000.000 euros, "el més gran que s'haurà aprovat mai a la Diputació tarragonina".

"Este esforç d'inversió al món local, cabdal en els actuals temps de crisi econòmica, es produix malgrat la reducció dels ingressos, i esdevé possible gràcies a l'exhaustiu control de la despesa, la reducció de costos estructurals i una gestió eficient dels recursos de la Diputació de Tarragona", segons ha explicat.

No obstant esta injecció de recursos per als municipis, els pressupostos també "continuen apostant" per altres àmbits d'inversió de la Diputació, com el social, l'emprenedoria, la formació, l'ocupació, les carreteres, el turisme, la cultura o el coneixement.

Tot plegat el convertix en un pressupost "audaç", en paraules del president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, qui destaca que la xifra del PAM per a l'any 2017 equival a plans d'acció municipals que s'havien dut a terme en el passat en tot un quadrienni. Amb este "gran esforç econòmic", la Diputació pretén impulsar "definitivament les economies locals i, al mateix temps, estimular l'activitat de les empreses en tots els sectors productius de la demarcació".

Aposta per l'impuls social i laboral
Es destinaran 334.608,11 euros a accions específiques de suport a l'emprenedoria i a projectes de desenvolupament professional. D'altra banda, es continuarà impulsant l'ocupació i l'ocupabilitat amb diferents programes de formació professional i treballs de millora en espais naturals, amb 1.300.580,34 euros.

També es manté una partida de 5.000.000 euros destinada a contribuir en el manteniment dels centres de titularitat municipal del primer cicle d'educació infantil, per tal de donar suport a les famílies que tinguen infants sota la seua responsabilitat. Seguint en l'àmbit de suport a l'ensenyament, es manté una partida de 540.000 euros per tal de fer front a les despeses derivades del transport escolar no obligatori. Esta partida es gestiona amb la col·laboració dels consells comarcals. En l'àmbit dels centres de titularitat de la Diputació -educació especial, música i art i disseny, a Tarragona, Reus, Tortosa i Valls-, s'hi destinaran 16.536.387,27 euros.

També es mantenen els ajuts als consells comarcals, per tal que puguen desenvolupar els seus diferents programes de suport als municipis, amb 4.876.837 euros. La transferència de recursos als consells es destina a finançar projectes relacionats amb l'assistència bàsica als municipis en àmbits diversos com el social, mediambiental, urbanístic, informàtic i d'altres que no siguen prestats ja per la Diputació.

De les diferents iniciatives emmarcades en el vessant social, també es realitza una aportació a la Creu Roja, Càritas Diocesana i al Banc d'Aliments.