Desarticulats dos grups organitzats que pescaven amb xarxes electrificades al tram baix de l'Ebre

Actuaven des de l'embassament de Mequinensa fins al Delta capturant tones de peix que posteriorment venien sense control | S'estima que cada un d'estos grups capturava una mitjana de 400 quilos de peix per jornada

Redacció
15 de novembre del 2016
Actualitzat el 16 de novembre a les 16:03h
Els 200 quilos de peix de diferents espècies decomissat.
Els 200 quilos de peix de diferents espècies decomissat. | Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil, la Policia Local de Tortosa i Agents Rurals, en una operació conjunta anomenada Electrofishing, han detingut cinc integrants d'una organització criminal formada per dos grups organitzats que es dedicaven a la pesca amb arts prohibides mitjançant l'ús d'estris elèctrics i xarxes de grans dimensions, sent autors d'un delicte de pertinença a organització criminal, contra la flora i la fauna i contra la salut pública.

Segons ha informat la Guàrdia Civil en una nota de premsa, amb motiu dels diferents operatius que s'establixen per a la protecció de la biodiversitat al Delta de l'Ebre, i a través de la col·laboració ciutadana, es va tenir coneixement que un grup d'individus de nacionalitat romanesa es podrien estar dedicant, a tota la conca de l'Ebre, a la pesca il·legal amb arts no selectives, causant un greu perjudici a la biodiversitat existent en la llera del riu. Per a esta pràctica il·legal utilitzaven mitjans de pesca elèctrics de fabricació casolana, així com xarxes de grans dimensions, mitjançant els quals aconseguien una gran quantitat de captures en un curt espai de temps, obtenint per tant un gran benefici econòmic.

Arran d'estes informacions, es va crear un equip conjunt de treball, format per la Guàrdia Civil, la Policia Local de Tortosa i Agents Rurals, encaminat a detectar les pràctiques d'esta organització.

De les investigacions practicades es va poder descobrir que estos grups de furtius actuaven de nit, en zones remotes i de difícil accés, establint vigilàncies de la zona per no ser sorpresos per forces policials. També es va poder esbrinar que un dels grups disposava d'un habitatge als afores de Tortosa on tenien la infraestructura necessària per guardar el material utilitzat i emmagatzemar les captures en un congelador industrial fins al seu posterior trasllat a Romania.

Els fets
Durant la nit del passat 8 de novembre, en un dels dispositius establerts, es va procedir a la detenció de dos individus de nacionalitat romanesa, intervenint en el vehicle que conduïen 200 quilos de peix de diferents espècies, una embarcació d'esbarjo i arts de pesca elèctrics, els quals tornaven de practicar la pesca de forma il·lícita.
 

Un dels vehicles interceptats durant l'operació. Foto: Guàrdia Civil

A la matinada del dia 12, en un control establert en un dels accessos a la localitat de Tortosa, es va detectar un vehicle de càrrega no isotèrmic, portant en el seu interior aparells de pesca elèctrics, una barca d'esbarjo i més de 50 exemplars de silurs, carpes i lucios, que en total pesaven 412 quilos, detenint a tres individus de nacionalitat romanesa.

S'estima que cada un d'estos grups que operaven a la conca de l'Ebre capturava una mitjana de 400 quilos de peix per jornada.

A més de les detencions practicades, es va procedir al registre domiciliari de l'habitatge objecte de la investigació, on es van localitzar diferents embarcacions esbarjo, artefactes elèctrics per a la pesca de fabricació casolana, xarxes de pesca massiva, material elèctric per modificar les arts de pesca i un contenidor isotèrmic industrial que contenia en el seu interior més de 80 exemplars de diferents espècies de peix, llançant un pes de 427 quilos.

Els cinc detinguts, en unió del gènere intervingut, han estat posats a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Tortosa.