El ple de l'Ajuntament de Tortosa reclama la implantació de l'Autoritat Territorial de Mobilitat a l'Ebre

El consistori es posiciona també a favor de la convocatòria d'un referèndum vinculant sobre la independència al 2017 i expressa "tot el recolzament als ajuntaments i electes investigats per la justícia"

Redacció
08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:42h
Façana de l'Ajuntament de Tortosa.
Façana de l'Ajuntament de Tortosa. | Sílvia Berbís
L'Ajuntament de Tortosa va aprovar per unanimitat este dilluns a la nit, en sessió plenària ordinària, una moció presentada per Movem Tortosa i PSC en què s'insta el Govern de la Generalitat a la creació immediata de l'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de les Terres de l'Ebre. El text s'ha aprovat amb l'esmena dels grups de CiU i ERC que han afegit que l'organisme pot ser l'ATM o "qualsevol altre ens que tingui les mateixes atribucions i competències en este àmbit territorial tenint en compte el model de desplegament de la T-Mobilitat, per tal que les decisions preses en matèria de mobilitat siguen vinculants i consensuades amb el territori, en les mateixes condicions que tenen o tindran en el futur la resta de territoris del país que han desplegat l'ATM". La proposta insta també al Govern a "recuperar i revisar el pla director de mobilitat de les Terres de l'Ebre", així com a "dur a terme el desenvolupament total del Sistema de Gestió d'Integració Tarifària a les Terres de l'Ebre-Priorat".

En la mateixa sessió plenària es va aprovar una moció dels grups municipals de CiU, ERC i CUP-Ae manifestant el suport del consistori a la resolució del Parlament de Catalunya per a la convocatòria d'un referèndum vinculant sobre la independència, com a molt tard, el setembre de 2017. El text també dóna suport a la col·laboració municipal en "l'organització del debat sobre el procés constituent en el moment que les institucions inicien el seu desplegament", al temps que es fa una crida a la participació perquè siga "el màxim de transversal socialment i política". La moció, proposada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), també expressa "tot el recolzament als ajuntaments i electes investigats per la justícia per haver promogut i facilitat l'exercici del dret a decidir, la defensa de la independència de Catalunya o qualsevol altra expressió de les seues opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica". Finalment, l'acord també condemna la "politització de l'estament judicial espanyol" i exigeix "institucionalment una separació reals de poders com a garantia de democràcia".

El Ple ordinari de novembre també ha aprovat una moció del PSC per a la catalogació i conservació de les làpides del cementiri municipal que tinguin interès històric i/o artístic.
Per contra, van quedar rebutjades les propostes de Movem Tortosa sobre la creació d'una línia de subvencions a empreses i entitats per a la contractació de persones en atur, i sobre la implementació d'un pla integral de neteja; les del PSC per a la creació d'una brigada d'intervenció ràpida, i per al control de l'execució de les mocions i propostes aprovades pel Ple i la creació d'una comissió de seguiment; i la de la CUP-Ae sobre violència i desigualtat de les dones.

Finalment, en este Ple s'ha aprovat el Pla Local de Joventut per al període 2016-2019, el Pla d'Igualtat entre dones i homes de l'Ajuntament i l'adhesió de Tortosa a l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya.