Els guardons de la Pesca Catalana, a La Ràpita, reconeixen el paper de la dona en el sector

Una de les premiades enguany ha estat la rapitenca Maribel Cera, marinera de la barca d'arts menors Viznago | L'acte va tindre lloc anit al Museu de la Mar de l'Ebre, amb la presència del vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Meritxell Serret

Les dones guardonades, amb la marinera Maribel Cera prenent la paraula a l'acte de lliurament de premis, anit a La Ràpita.
Les dones guardonades, amb la marinera Maribel Cera prenent la paraula a l'acte de lliurament de premis, anit a La Ràpita. | S.B.
Redacció
06 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:04h
La Ràpita va acollir ahir al vespre l’acte de lliurament de la XXVIII edició dels guardons de la Pesca Catalana, que atorga anualment el Departament d’Agricultura i que enguany han volgut reconèixer el paper de la dona en el sector pesquer català. Tres dones, entre elles la rapitenca Maribel cera, van estar entre els guardonats, en un acte al quan van assistit el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i al qual va seguir el sopar de la pesca catalana, organitzat per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors.

Així, en l’edició d’enguany dels guardons de la pesca catalana, han estat reconegudes amb la Medalla de la Pesca Catalana Carmeta Barberà Margalef, Isabel Comí Buil i Maribel Cera Chillida, en reconeixement a la presència de la dona en el sector pesquer. Amb este premi es guardona el paper passat, present i futur de la dona en el sector pesquer català, tot reconeixent l’especial iniciativa, l’habilitat i l’esforç de les dones de les famílies pesqueres, que sovint ha estat poc visible, en el desenvolupament de l’activitat tradicional i el seu esforç per diversificar l'economia i les activitats del nucli familiar, per buscar alternatives amb altres recursos i una gestió acurada quan l'economia s’enfrontava a una crisi.
 
Maribel Cera Chillida és marinera en actiu de la barca d’arts menors Viznago del port de Sant Carles de la Ràpita. Carmeta Barberà Margalef, de Roses, ha treballat tota la vida en les activitats en terra, com a xarxaire, arreglant les arts necessàries per al desenvolupament de l’activitat de pesca de la barca de la seua família; i en l’actualitat desenvolupa un paper imprescindible per difondre i mantindre el patrimoni cultural pesquer, transmetent el seu ofici de xarxaire a les noves generacions. Isabel Comí Buil, és néta, filla, dona i mare de pescadors, i armadora del port d’Arenys de Mar.

Enguany també s’ha concedit la Medalla de la Pesca catalana 2016 a Miquel Martí Llambrich, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), màster en Museologia i gestió del patrimoni cultural per la Universitat de Barcelona (UB), director del Museu de la Pesca des de 1991 i de la Fundació Privada Promediterrània per a l’estudi, la conservació i la difusió del patrimoni marítim des de la seva creació el 2004.
 
Pel que fa la Placa de la Pesca catalana per a l’any 2016, se n’han concedit dos: una a l’empresa Repsol, que segons remarc el departament “desenvolupa la seua activitat en els ports, tot compartint un medi i un espai que també utilitzen les confraries de pescadors en la seua activitat diària, establint permanentment canals de col·laboració que s'han anat incrementant amb el temps, fins a arribar a l'estat actual en què la comunicació és permanent i contínua, i s'ha materialitzat en un conveni de col·laboració i d'ajuda mútua”.
I l’altra placa ha estat per al programa MeteoMauri, de Catalunya Ràdio, un magazín radiofònic, nexe d’unió de diferents seccions, entre les quals destaca MeteoMar, dirigida a difondre el que és el món del mar, com estan organitzades les activitats pesqueres, les seues modalitats i espècies significatives, la formació, el peix de temporada, i la promoció, d’una manera senzilla i didàctica, que posa en valor el sector i els productes de les nostres costes.