Art africà, viatge a un món oníric i fetitxista al Museu d'Alfara de Carles

El centre exposa este cap de setmana algunes de les peces compilades pel rapitenc Pep Carles al llarg de mig segle de viatges a Àfrica, una col·lecció magnífica que té ànima pròpia

La mostra es pot veure durant este cap de setmana al museu municipal d'Alfara.
La mostra es pot veure durant este cap de setmana al museu municipal d'Alfara. | Sergi Aznar
Sílvia Berbís
29 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:24h
Entrar a casa seua a La Ràpita, com entrar este cap de setmana al Museu d’Alfara de Carles, on ha cedit un bon nombre de peces per exposar, és viatjar a un món evocador, ancestral, gairebé oníric. Un món de mirades incrustades en màscares que amaguen misteris, de crucifixes creats per una interreligió anàrquica, de llances amenaçadores, de peces iniciàtiques, fàliques, protectores, funeràries. Objetes quotidians i fetitxisme evocador sorgit de la fusca, el metall, la roba o les llavors. Àfrica pren un altre sentit quan entres al món que ha col·leccionat el rapitenc Pep Carles Zaragoza al llarg de pràcticament tota una vida dedicada a seguir les passes de l’art antic africà més interessant i impactant. Este cap de setmana, una selecció de les millors troballes que ha compilat este aventurer i col·leccionista al llarg de mig segle de viatges i llargues estades al continent africà, es pot veure al Museu d’Alfara. Perquè a Alfara? Perquè un dia s’hi va voler apropar, atret per la coincidencia del nom del poble i el seu cognom, s’hi va quedar a dinar, el van tractar molt bé personalment i culinària, i no ha parat de tornar-hi. I poc a poc, hi ha teixit lligams. El mateix, salvant les moltes diferències i a petita escala, que li va passar amb Àfrica fa cinquanta anys.

 

Colorisme, expressió i ànima, màscares que es poden veure a l'exposició. Foto: S. Aznar

Àfrica el va atrapar per sempre en un viatge que va emprendre quan tenia 18 anys a l’illa de Bioco, a Guinea Ecuatorial, per visitar uns familiars. Li va agradar i va començar a treballar-hi. “Sempre he sigut molt comprador i en aquella època vaig començar a comprar art africà sense tenir-ne ni idea, senzillament perquè m’agradava”, explica Pep Carles en un escritori forrat de mapes antics de colors. Però amb el temps, aquell desig de conèixer més, lectures, contactes, xerrades… i es va anar forjant un especialista. Poc a poc, seleccionava aquelles tribus artesanes que més li atreien. Els bamiliques, els bakongo, els luba, els yorubas… buscant petits tresors personals que ja no deixaria anar mai del seu costat. I així ha fet créixer una col·lecció que impressiona, per la quantitat i per la qualitat. I cada peça evoca tota una història al darrera, perquè en cada una hi ha un petit fragment d’ànima, o molt gran. I penses que cada figura, cada ballesta, cada collar, cada pintura, guarda també una història personal per a este col·leccionista. “No m’he dedicat mai a la venda, com a molt a algun intercanvi amb algun altre col·leccionista”, explica. Fer-ho hagués estat vendre un petit fragment d’una vida tan intensa com suggerent, que li ha fet passar per episodis històrics de la convulsa història que ha trasvalsat molts països africants durant el darrer segle.

L’exposició ‘Art africà’ es pot visitar avui dissabte de 17.00 a 19.00 hores i diumenge d’11.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00 hores al Museu d’Alfara de Carles.
 

Les peces formen part de la col·lecció particular de Pep Carles, un expert en art africà. Foto: S.Aznar