El jutge revoca el sobreseïment provisional de la querella per la fuita radioactiva de la central nuclear d'Ascó

Ha admès parcialment els recursos de reforma que van presentar el Ministeri Fiscal i Ecologistes en Acció

Central nuclear d'Ascó.
Central nuclear d'Ascó. | Josep M. Montaner
Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:20h
El jutjat d'instrucció número 1 de Gandesa ha revocat el sobreseïment provisional de la querella pel cas de la fuita de partícules radioactives que va tenir lloc a la central nuclear d'Ascó al novembre del 2007 i que no van ser comunicades fins a l'abril del 2008. El jutge ha admès parcialment els recursos de reforma que en el seu moment van presentar el Ministeri Fiscal i l'entitat Ecologistes en Acció, i en este darrer també s'hi va adherir Greenpeace.

Segons ha informat Ecologistes en Acció en una nota de premsa, en la nova interlocutòria "s'estima parcialment el recurs de reforma, el que obliga necessàriament a què sigue en el judici oral -junt a la resta de proves- les contradiccions que existixen entre les pericials d'una i altra part, sobre l'existència o no del risc i la seua naturalesa en els presumptes delictes relatius a radiacions ionitzants i contra el medi ambient".

Ara bé, de les cinc al·legacions presentades per l'associació, el jutge només ha acceptat la que fa referència al testimoni dels pèrits presentats per les entitats ecologistes i que no recull l'acta recorreguda. No obstant això, Ecologistes en Acció considera que el conjunt d'al·legacions "és important", especialment pel que fa a les al·legacions primera i segona, les quals fan referència a la petició de nul·litat de l'auto de sobreseïment provisional per estar "marcat per una absoluta i total manca de motivació".

Tot i això, el titulat del jutjat d'instrucció número 1 de Gandesa ha decidit acordar el sobreseïment provisional de la causa respecte als investigats, Antonio García Rotellar i Manuel Oliva González, en qualitat d'inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear. 

Els ecologistes han mostrar satisfacció per l'admissió parcial del recurs presentat, tot i que continua insistint a la Justícia "a aixecar el sobreseïment de la causa, ja que fets tan greus no poden quedar impunes", i reclama que "es dicte sentència condemnatòria".