Front comú entre l'Ajuntament de Flix i destacats científics per exigir la descontaminació dels terrenys d'Ercros

El càs dels sòls el complexe industrial arriba avui al Parlament, amb la compareixença del director de l'Agència Catalana de Residus

El complexe industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades.
El complexe industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades. | Cedida
Sílvia Berbís
25 d'octubre del 2016
Actualitzat el 26 d'octubre a les 11:19h
La greu contaminació química concentrada als terrenys on ha operat Ercros al seu complexe industrial de Flix arriba avui al Parlament. El director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, compareixerà a petició de sis grups polítics a la Comissió de Medi Ambient per exposar davant l’Ajuntament i d’un front de destacats científics, quines són les exigències que el Govern català exigix a la companyia química i les que té previst reclamar-li, per evitar que vagi abandonant la seua activitat industrial sense conèixer abans, mitjançant estudis rigososos, quin él el llegat contaminant que amaguen els terrenys.

Un llegat, que a tenor dels informes que durant una década ha elaborat la pròpia empresa, encarregats a una consultora, ja es pot estimar del tot nociu. Estos estudis admeten valors disparats de desenes de metalls pesats, com mercuri i compostos orgànics com hexaclorbenzè, percloretilè, pentaclorbenzè o tretraclorbenzè, entre una llarga llista, A més, es troben en profunditats que arriben a 12 metres, afectant aqüífers i emetent emissions a l'aire. Tant és així, que hi ha zones per on una persona no podria transitar més de 25 minuts sense exposar-se a riscos d'efectes cancerígens.

De l’abast dels efectes que això comporta en parlaran avui davant la Comissió Joan Grimalt, professor del Consell Superior d’Invvestigacions Científiques i expert en geoquímica orgànica ambiental, Marta Pujadees, doctora en ciència i tecnologia ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Sunyer, especialista en epidemiologia ambiental, i Jordi Sierra, membre de la Unitat de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Al seu costat, l’alcalde de Flix, Marc Mur, exposarà quina és la reclamació que junts fan a l’Agència Catalana de Residus per tal que garantisca al municipi un terrenys aptes per estar disponibles en un futur sense riscos ambientals ni de salut.
“Considerem que el que s’ha demanat fins ara és insuficient, per això reclamem la intervenció d’experts independents que tutelen el procés de caracterització real dels sòls i sobretot garanties de que es reclamarà el màxim nivel d’exigència fins deixar els terrenys aptes per a l’ús industrial”, ha explicat l’alcalde de Flix, Marc Mur.

En el mateix sentit, el diputat de la CUP Sergi Saladié, que va signar la solicitud de compareixença de Tost , afirma que “cal determinar amb exactitud la dimensió de la contaminació, avaluar un pressupost de descontaminació i establir un calendari d'actuació, i cal fer-ho ràpidament davant l'amenaça que l'empresa puga anar-se sense exigir-li responsabilitats per part de l'Administració”.