El govern aposta per una «taula de mobilitat» per articular les polítiques de transport públic a l'Ebre

Trens Dignes considera que el departament "dóna gat per llebre" i reivindica la creació de l'Autoritat Territorial de Mobilitat

Rellotge de l'estació de trens de Tortosa
Rellotge de l'estació de trens de Tortosa | ACN / A. Ferràs
Redacció
07 d'octubre del 2016
Actualitzat el 11 d'octubre a les 15:38h
El departament de Territori i Sostenibilitat no sembla disposat, almenys de moment, a implantar l’Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l’Ebre. Un organisme reivindicat per la Plataforma Trens Dignes i que permetria als ajuntaments ebrencs autogestionar i coordinar els transports públics del territori.

En una nota de premsa, la conselleria ha informat que crearà una Taula de la Mobilitat de les Terres de l’Ebre, que estarà conformada per representants dels ajuntaments, consells comarcals i la Generalitat i que hauria de servir per treballar en la millora de les condicions de mobilitat de les Terres de l’Ebre, tant els aspectes relacionats amb la planificació com els que tenen a veure amb la millora dels serveis de transport i, especialment, del règim tarifari.

En el marc d’esta Taula de la Mobilitat, el departament ha començat a treballar este mes d’octubre en la redacció del Pla Director de Mobilitat (PDM) de les Terres de l’Ebre. El document servirà per planificar la mobilitat a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, tant des del punt de vista del transport públic de viatgers i les mercaderies, com el transport privat. “El document es redactarà després d’un procés participatiu per garantir el màxim consens amb el territori”, destaca la conselleria.

Oposició frontal de Trens Dignes

La notícia sobre la implantació d’esta Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre no ha agradat gens a la Plataforma Trens Dignes, que la considera una “proposta substitutiva” de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM).  “Lamentem que el departament de Territori i Sostenibilitat faça oïdes sordes a la demanda social i institucional de les Terres de l’Ebre que sol·licita la creació de l’ATM de l’Ebre, segons marca la Llei 09/2013 de Mobilitat”, manifesten en un comunicat.

Segons argumenten, “les Terres de l’Ebre no es poden permetre un succedani més que perpetue la situació actual de descoordinació, discrecionalitat i manca de serveis” i es mostren desconfiats sobre l’efectivitat de la nova Taula de Mobilitat: “les taules de treball són, en el millor dels casos, només declaracions de bones intencions, però no són elements efectius de gestió”.

Trens Dignes considera que la nova Taula és “un invent” del departament de Territori, “que no té suport legal ni es troba sota l’empara de cap normativa”, com sí té una ATM “que s’ha demostrat que és un organisme que funciona amb èxit al Camp de Tarragona, Girona, Barcelona i part de l’àrea de Lleida”. 

Per este motiu, demanen a la conselleria que "deixe de buscar les pessigolles" i que "no done gat per llebre".