Ecologistes denuncien que no hi ha control en els abocadors de Reus i Tivissa

El Gepec-Ecologistes de Catalunya denuncia que el de la capital del Baix camp s'ha convertit en un "macroabocador" | També posen damunt la taula que en només cinc anys, el de Tivissa ha assumit quasi el triple de residus, ha passat de 130.000 tones el 2010 a 322.000 el 2015 |

Redacció
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:29h
Imatge per satèl·lit de l'abocador de Tivissa
Imatge per satèl·lit de l'abocador de Tivissa | Google Maps
El Gepec-Ecologistes de Catalunya posa damunt la taula diferents observacions i mancances que han detectat després d’analitzar la informació ambiental entre els anys 2010 i 2015 sobre els abocadors de Tivissa i Reus. 

Els ecologistes denuncien que, segons la informació tècnica sol·licitada el maig d’enguany, no es realitzen inspeccions oficials per part de l’ Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Agència de Residus (ARC) sobre els piezòmetres i els lixiviats i es deixa tota la tasca d’anàlisi als anomenats autocontrols de la pròpia empresa o d’empreses contractades. Segons asseguren, no hi ha cap control  específic realitzat per inspectors de l’ACA o de l’ARC sobre els piezòmetres dels dos abocadors que serveixen per determinar si existeix contaminació de les aigües subterrànies. 

"No hem obtingut valors concloents per assegurar que puga haver contaminació procedent dels vasos dels abocadors", i denuncien que no hi han inspeccions oficials contrastades pel que fa als autocontrols i per tant, posen "un interrogant sobre l’estat real de les aigües subterrànies". 

Els ecologistes posen de manifest que les queixes i la demanda d’explicacions a  l’ACA sobre la falta d’anàlisis i inspeccions pròpies “ha quedat en el típic silenci administratiu”. A propòsit d’això, afirmen que les seues demandes les dirigiran als grups parlamentaris, “a veure si tenen més recursos per obtenir informació ambiental”. 

Pel que fa a l’abocador de Tivissa, els ecologistes consideren desproporcionat l’ús que s’està fent d’aquest espai, que en un principi pretenia resoldre les insuficiències dels residus comarcals però s’ha acabat convertint en un “macroabocador industrial en contínua ampliació que recull els residus de tota Catalunya”. En només cinc anys ha assumit quasi el triple de residus, ha passat de 130.000 tones el 2010 a 322.000 el 2015. 

Segons els ecologistes, les polítiques de l’ARC “mostren la seua incompetència i la seua inhibició per millorar les polítiques de prevenció, recuperació i reciclatge”.