El Tribunal Constitucional anul·la la prohibició dels toros a Catalunya

La decisió s'anunciarà demà, segons publica “La Vanguardia”

Redacció
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:41h
El matador francès Sebastina Castella al costat d'un toro durant una corrida de Sant Isidro.
El matador francès Sebastina Castella al costat d'un toro durant una corrida de Sant Isidro. | Victor Fraile/Reuters/ACN
El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la llei 2010 del Parlament que prohibia les curses de braus a Catalunya, segons avança La Vanguardia este dimecres. En una votació celebrada ahir al vespre, els magistrats van aprovar la sentència que argumenta que el Parlament es va extralimitar en els seues funcions ja que va assumir unes competències que no li corresponien: pot regular este tipus d'espectacles però no prohibir-los. Esta decisió encara no és pública però tot apunta que ho serà demà després de la reunió de l'alt tribunal.

La sentència inclou una altra consideració on apunta que la festa dels toros té una especial dimensió i tradició cultural a l'Estat. O sigue, que es tracta de quelcom més que un simple espectacle, amb connotacions culturals. Altres arguments jurídics que van ser presentats durant la ponència de la magistrada catalana Encarna Roca als membres del TC són la llibertat d'empresa, la tradició cultural del toros i la protecció del que la Constitució considera "minories culturals".

En este marc, cal recordar que el ple del Congrés ja va donar l'any passat llum verda -amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del PSOE- a la llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix PSOE, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obre una via que l'executiu espanyol vol utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La llei va quedar definitivament aprovada.

Munté s'obre a desacatar

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va obrir la porta este dimarts a desacatar la decisió del Tribunal Constitucional (TC) en la línia de tornar a permetre les curses de braus a Catalunya. "No volem un país on es matin els animals", ha assegurat Munté en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Tindrem una resposta ferma", ha afegit posteriorment. "Si es confirma, immediatament ens posaríem a treballar per impedir que la sentència tingués cap efecte pràctic. Acatarem la decisió que va prendre el Parlament", ha reiterat Munté.