La vaga del transport sanitari s'ajorna a partir del 25 d'octubre, però serà indefinida

L'empresa concessionària s'aferra a un defecte de fons i forma en la convocatòria de sis dies inicial, però els treballadors fixen nou calendari

ACN
30 de setembre del 2016
Actualitzat el 03 d'octubre a les 22:19h
Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta.
Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta. | Salvem les Ambulàncies
Els treballadors del servei de transport sanitari de les Terres de l'Ebre faran vaga indefinida a partir del 25 d'octubre. El comitè d'empresa s'ha vist obligat a desconvocar el sis dies de vaga que ja havien programat – l'11, 12, 18, 19, 25 i 26 d'octubre- perquè la Unió Temporal d'Empreses que gestiona les ambulàncies de l'Ebre, la UTE Egara-La Fuente, els ha refusat per "un defecte de fons i forma" en la convocatòria. La companyia ha dit als treballadors que, perquè la vaga siga legal, s'ha de sol·licitar a les quatre empreses que formen esta unió empresarial i no únicament a la UTE, com havien fet els representants sindicals. "Potser avui hi ha un defecte de forma però no impedirà que continuem lluitant per revertir el mal servei. Enrocar-se, i no aprofitar l'ocasió que hem tingut per desencallar el conflicte, no fa més que dilatar el mal servei i la mala atenció al ciutadà", ha lamentat Artur Giménez, portaveu de la plataforma Salvem les Ambulàncies. Segons la plataforma, l'empresa no ha volgut debatre cap de les reclamacions que els fan el treballadors de les ambulàncies en l'acte de mediació que han dut a terme al departament de Treball, este divendres, a Tortosa.

Els treballadors de les ambulàncies de les Terres de l'Ebre havien convocat sis dies de vaga per dur a terme al llarg del mes d'octubre. La sol·licitud es va presentar a la UTE Egara-la Fuente, la unió temporal d'empreses adjudicatària del servei de transport públic a l'Ebre, i també al Camp de Tarragona i a Lleida. Este divendres al migdia s'ha celebrat l'acte de mediació entre el comitè d'empresa i la companyia, amb Treball, que s'ha dut a terme a la seu de la delegació del govern a Tortosa. Els representants dels empleats de les ambulàncies han arribat amb un llistat de reclamacions per millorar el servei i les demandes per a l'administració. Però la llista ha quedat aparcada davant "l'enrocament" de la companyia en forçar la desconvocatòria de les jornades de protesta perquè existix "un defecte de fons i forma" en el requeriment.
Segons l'empresa, la sol·licitud per celebrar la vaga s'havia d'haver presentat a les quatre empreses de la UTE – Grup La Fuente, Ambulàncies La Fuente, Ivemon Ambulàncies Egara i la mateixa UTE Egara La Fuente-, i no únicament a la UTE, com es va fer. Segons la plataforma Salvem les Ambulàncies la companyia s'ha aferrat a "un paraigües jurídic" i no han volgut parlar de cap altre de les qüestions que els treballadors volien plantejar per desencallar el conflicte.

Per evitar generar problemes als treballadors, el comitè d'empresa ha decidit desconvocar la protesta prevista per als dies 11,12, 18,19, 25 i 26 d'octubre, però ja ha anunciat que n'emprendran una de nova, esta vegada "indefinida", a partir del 25 d'octubre. Com han apuntat des de la plataforma Salvem les Ambulàncies, això prolongarà els problemes del servei "que recauran en els usuaris". "Els usuaris no són clients, les ambulàncies no transporten mercaderies i s'ha d'oferir un servei de qualitat", ha recordat el portaveu de la plataforma, Artur Giménez.

Els arguments
Els treballadors han denunciat al departament de Treball "els retards continus" que patixen els pacients per arribar als centre sanitari de destí i les "llargues esperes" que suporten per tornar dels centres als domicilis. A més de solucionar esta problemàtica, han demanat, entre altres reivindicacions, que retorne el centre de coordinació del transport sanitari on urgent de les Terres de l'Ebre a Tortosa (es va traslladar a Tarragona); que Egara La Fuente renove els contractes del personal eventual per evitar hores extraordinàries al personal fix, i la recuperació dels serveis retallats a l'any 2012: les ambulàncies 24 hores de Sant Jaume d'Enveja, Xerta, l'Ametlla de Mar, Batea, Santa Bàrbara i una segona ambulància a Amposta.