Tortosa baixa la taxa d'escombraries, congela la resta de tributs i manté les bonificacions socials pel 2017

El consistori tortosí reduirà este impost un 1% el 2017 | Les bonificacions aprovades en exercicis anteriors es mantenen i se n'introdueixen de noves

Redacció
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:06h
Façana de l'Ajuntament de Tortosa
Façana de l'Ajuntament de Tortosa | Cedida
L'Ajuntament de Tortosa reduirà la taxa d'escombraries un 1% l'any que ve, acumulant d'esta manera una baixada del 12% en quatre anys. En una nota de premsa, ha informat que la resta d'impostos, taxes i preus públics es congelen per tercer any consecutiu, i es mantenen i milloren les bonificacions socials. Estos són els trets més significatius del projecte d'Ordenances Fiscals per a 2017 que es porta a aprovació al Ple ordinari del proper dilluns i que avui han presentat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor d'Hisenda, Marià Martínez.

El titular d'Hisenda ha recordat que l'escenari actual continua sent complex, amb un sistema de finançament de les administracions locals i un context econòmic que no milloren, i mentre s'està subjecte a les restriccions establertes "per l'estricte marc pressupostari imposat per la normativa estatal". La reducció de la taxa d'escombraries se situa per sota del preu que es pagava el 2008, any d'implantació de la recollida selectiva. Els impostos, resta de taxes i preus públics continuen congelats un any més. Les bonificacions introduïdes en exercicis anteriors es mantenen, i se n'introdueixen de noves com és el cas d'algunes matrícules de l'Escola Municipal de Música i altres taxes.

L'alcalde tortosí i el regidor d'Hisenda han coincidit a assenyalar que l'explicació per poder continuar reduint la taxa d'escombraries, congelar la resta de tributs i mantenir bonificacions socials, sense reduir ingressos, "l'hem d'anar a buscar gràcies a la feina feta en la depuració de padrons i apostant per millorar l'equitat tributària". Bel ha reiterat que "si fem que tothom pagui allò que li pertoca, fem possible que tothom pagui menys". 

En relació a les crítiques rebudes per part del grup del PSC per no haver incorporat les 43 propostes de millora de les ordenances fiscals, el regidor d'Hisenda ha recordat que les va rebre amb un temps del tot insuficient per poder-les valorar. "Estic sempre obert al diàleg i a la negociació, però de forma seriosa. El que més m'ha molestat és que el PSC hagi posat en dubte la feina feta pel personal de l'Ajuntament."

De la seua banda, l'alcalde de Tortosa ha dit que de les 43 propostes del PSC, 38 són les mateixes que van presentar l'any passat, algunes de les quals "són il·legals" i altres "només plantegen fer despesa i reduir ingressos, la veritable especialitat dels socialistes".  Bel ha instat el PSC a ser "rigorosos", i els ha recordat que el seu govern ha estat capaç de reduir la taxa de les escombraries un 12% en quatre anys, mentre que el PSC, quan governava, "el va incrementar un 143%". Finalment, Bel ha criticat "l'obssessió" dels socialistes "per fer despesa i generar deute; i el deute d'avui són impostos per a demà".