Sant Jaume d'Enveja tindrà llest al novembre el port fluvial, actiu clau per a la «dinamització turística»

El consistori es farà càrrec del manteniment, la seguretat, el subministrament de serveis i la conservació de l'embarcador | L'Ajuntament serà l'encarregat «d'autoritzar i legalitzar» les activitats i instal·lacions

ACN
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:53h
Les obres d'adequació de l'embarcador de Sant Jaume d'Enveja acabaran en dos mesos. A partir del novembre, el municipi disposarà d'un "actiu molt important per al seus plans de dinamització del turisme", segons ha explicat l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell. El ventall d'esports nàutics, activitats culturals o alternatives d'esbarjo que es podrà oferir al nou port fluvial són "amplíssimes". Com ha destacat Castor, el consistori serà l'encarregat "d'autoritzar i legalitzar" les activitats i instal·lacions culturals, esportives i recreatives que es puguen fer a l'embarcació "perquè es pugui generar activitat econòmica" al propi port i per al municipi.

Convertir-lo en "un pol d'atracció a l'alçada d'allò que es mereix Sant Jaume d'Enveja", és l'objectiu que ha remarcat el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, en la visita d'obres d'avui. El cost dels treballs, de 85.000 euros, els finança la Generalitat i el consistori es farà càrrec del manteniment, la seguretat, el subministrament de serveis i la conservació de l'embarcador.

Justament l'endemà de la celebració del sisè aniversari de la construcció del pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, Gómez i Castor han visitat les obres d'adequació de l'embarcador de la població. L'embarcador de Sant Jaume d'Enveja és un dels quatre embarcadors fluvials que gestiona Ports de la Generalitat al riu Ebre. 

Nou actiu econòmic i social
La posada a punt d'esta infraestructura és fruit d'un conveni signat entre Ports i l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja que determina la millora de les instal·lacions per part de la Generalitat, la qual continua sent titular de l'embarcador, mentre que el consistori es farà càrrec de la gestió, el manteniment, la conservació, la neteja i el subministrament de serveis, i també de la vigilància i la seguretat a través de la Policia Local.

Este conveni té una vigència de 5 anys, prorrogable en períodes de 5 anys, fins a un màxim de 30 anys. L'alcalde ha mostrat la "satisfacció de poder convertir el port fluvial en un nou actiu econòmic i social" per al poble i per a tot el territori, fet a partir de "criteris d'eficiència i racionalització de la despesa i de rendibilitat de la inversió pública".

"Ens fan molta il·lusió estes obres per la promoció i la gestió que permetran de l'espai", ha dit Castor. De moment, ja hi ha sobre la taula propostes per ubicar embarcacions d'esbarjo i altres tipus d'activitats relacionades amb la navegabilitat fluvial a l'Ebre, així com propostes culturals o esportives però "calia un port en condicions", ha comentat. "Esta zona de la vora del riu sempre ha esdevingut una zona de visita i li anirà molt bé este complement de promoció perquè sigui un punt d'activitat econòmica i social important", ha remarcat l'alcalde. 

Pol d'atracció turística
També el gerent de Ports, Joan Pere Gómez, ha destacat que les obres d'adequació "donaran força a la instal·lació per potenciar els esports nàutics" i perquè sigui "un pol d'atracció turística". "L'embarcador era una infraestructura abandonada, i ara li volem donar valor i posar-la a l'alçada del que es mereix Sant Jaume. Tota la inversió no tindria sentit sinó fos perquè al municipi li poden treure un rendiment molt important", ha assenyalat Gómez. 

Les obres s'han iniciat amb la construcció del nou moll i la remodelació de la línia d’atracada que es dotarà de norais per a l'amarratge de les embarcacions. També s'han fet les canalitzacions per als serveis d'aigua i enllumenat. Després, s'adequarà la rampa d'avarada dels vaixells, i la superfície de terra s'ha de pavimentar i senyalitzar horitzontalment i verticalment. L'actuació també ha de donar continuïtat al carril bici del passeig fluvial de Sant Jaume, com un nou espai d'ús ciutadà integrat a l'entorn del delta de l'Ebre.