El CSN reconeix que la nuclear d'Ascó opera amb «peces de qualitat defectuosa»

L'entitat ecologista Greenpeace va preguntar al maig al CSN sobre este assumpte i no va obtindre resposta fins a ahir

Redacció
16 de setembre del 2016
Actualitzat el 18 de setembre a les 10:44h
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó.
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó. | Sílvia Berbís
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reconegut les irregularitats que presenten els generadors de vapor de les centrals nuclears d'Ascó i Almaraz, uns components fabricats amb peces procedents de l'empresa Li Creusot Forja (filial de Areva) qui va informar a la fi d'abril sobre 400 irregularitats en d'altres components produïts des de l'any 1965.

Greenpeace va preguntar al maig al CSN sobre este assumpte en conèixer l'escàndol d’Areva i la possible arribada a Ascó i Almaraz de peces afectades, encara que no va obtindre resposta fins a ahir, segons ha donat a conèixer l’entitat ecologista. A més d'estes irregularitats, explica en una nota de premsa, també s'han trobat problemes en la brida de la tapa de l'atuell de la unitat 2 de Almaraz, el subministrador de la qual és Westinghouse.

Segons el CSN, l'empresa Equips Nuclears S.A. (ENSA), que va comprar estes peces a Areva sense detectar les irregularitats, ha estat l'encarregada de documentar i valorar l'estat dels components afectats i ha conclòs que “són acceptables per seguir funcionant sense restriccions”, judici que fa seu el CSN.

Greenpeace lamenta que el CSN no detectés les irregularitats abans, la qual cosa fa que “la confiança en els estàndards de qualitat dels components nuclears haja fet fallida, igual que ho amb l'empresa que va falsificar estos controls”, ha declarat Raquel Montón, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace.

El CSN no dóna cap tipus d'informació sobre altres components instal·lats en altres plantes d'esta empresa, ni tampoc aclarix si el descobriment dels problemes en les peces de Westinghouse tenen el mateix origen que les proporcionades per Areva.
“La seguretat nuclear es millora quan els reguladors vigilen abans que les coses passen, no quan es limiten a certificar els errors. Després d'este escàndol, el principi bàsic de la seguretat nuclear està danyat”, ha conclòs Montón.