La Diada de la cinquena gran mobilització sobiranista, «a punt»

L'ANC i Òmnium Cultural han escollit Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona com a punts de la cinquena gran mobilització sobiranista | Està previst que una cinquantena d'autobusos emprenguen viatge a migdia cap a Tarragona des de les Terres de l'Ebre

Tot és a punt per viure una nova Diada Nacional massiva, esta vegada concentrada en 5 punts del país.
Tot és a punt per viure una nova Diada Nacional massiva, esta vegada concentrada en 5 punts del país. | Adrià Costa
Redacció
11 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:53h
L'independentisme està "a punt" per la cinquena Diada amb una mobilització massiva. Des de la manifestació del 2012, el moviment sobiranista ha aconseguit cada any superar les expectatives i treure al carrer milers de persones. No en serà una excepció este 2016, on s'ha optat per un model descentralitzat amb mobilitzacions paral·leles a Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona. Cap dels punts escollits està a les Terres de l'Ebre, però està previst que cap a migdia, després que a molts municipis ebrencs es facen actes en commemoració de la Diada Nacional, una cinquantena d'autobusos emprenguen viatge cap a Tarragona des del territori amb els manifestants ebrencs, que també es desplaçaran en vehicles particulars i alguns en tren.

Un any després de les eleccions del 27-S, en plena ofensiva de l'Estat contra l'avanç del procés i amb el debat de com intentar culminar-lo sobre la taula, l'independentisme es posa a prova. En els darrers dies el ritme d'inscripcions a les mobilitzacions ha augmentat i, malgrat que les xifres eren inferiors a l'any passat, tot apunta que tornaran a ser massives. En este sentit divendres s'havien superat les 340.000 persones.

El lema "A punt" vol simbolitzar "un país en moviment" cap a la independència. Els escenaris de les mobilitzacions de Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona –que sumats fan 44 trams- estaran connectats i es donaran pas l'un a l'altre. A les 17.14 hores, tots els assistents aixecaran un punt groc per simbolitzar el batec d'un nou estat català.
 

Tot el que cal saber de la Diada 2016

ANC i Òmnium, convençuts de l'èxit
Vint-i-quatre hores abans de la Diada, els presidents de les dues principals entitats sobiranistes del país es van mostrar convençuts que les manifestacions seran un èxit comparable al dels últims quatre anys. Precisament, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) han explicat que una gran mobilització avui farà que, a partir del dia 12, les institucions "facin la feina que els hi demanem". "Si torna a ser, que ho serà, un èxit ciutadà, l'impacte que tindrà serà clar i servirà per empènyer les institucions a culminar la feina", va subratllar Sànchez.

Què s'haurà de fer?
Després del repic de campanes de la Seu Vella, a les 17.14 hores a Lleida, es llegirà una part del manifest comú i, tot seguit, sonarà una cançó instrumental. Tothom a Lleida aixecarà els punts fent l'efecte d'un batec al ritme de la música i es passarà el relleu primer a Berga i després a Salt, Tarragona i Barcelona. Per acabar de culminar l'acció, un coet a cada ciutat anunciarà que ha arribat el moment d'aixecar els punts alhora al ritme de la música, mentre colles castelleres construiran uns pilars que simbolitzaran els valors de la república catalana.

Consells de seguretat
Protecció Civil va difondre ahir dissabte diversos consells de seguretat per a les persones que acudisquen a les manifestacions. En diversos tuits insten els pares a ensenyar als nens com actuar en cas de perdre's i posar a la canalla braçalets amb el telèfon i la direcció. També aconsellen acordar punts de referència per a les persones que assisteixin en grup, per poder trobar-se si se separen.

Una altra petició és "esperar a arribar a casa o a un lloc amb wifi" per publicar fotografies o comentaris en xarxes socials amb la finalitat d'evitar el col·lapse de les telecomunicacions. Recorden que s'ha d'"estar atent a informacions que emetin les autoritats" i que mai es pot ocupar una via d'evacuació. També demanen portar la documentació a sobre en tot moment, roba còmoda i protegir-se els peus.

Mobilitat
Com que molts dels desplaçaments es faran en cotxe, els organitzadors recomanen sortir amb temps per no col·lapsar les carreteres, així com consultar l'estat del trànsit i els aparcaments que cada ciutat ha preparat. També en la línia dels desplaçaments, tant FGC, en les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, com Renfe, amb horaris de dia laborable entre les 14 i 16 h i entre les 18 i les 20 h., han ampliat els seus serveis. Per últim, a Barcelona, TMB ha reforçat el metro amb més personal i combois però ha limitat les línies de bus.

La samarreta d'enguany 
El punt groc amb una R de república al centre és l'element principal de la part davantera de la samarreta de la Diada, que al darrere porta inscrit el número 11 donar el missatge que tots els concentrats són un "equip guanyador".
 
Un desplegament impressionant
Més de 2.500 voluntaris estaran preparats per assegurar-se el bon funcionament de les cinc manifestacions. Es mobilitzaran 1.000 autocars des de molts punts del país, dels quals com a mínim cinquanta faran diversos viatges. S'establirà un pont terrestre constant d'autobusos entre Manresa i Berga. També s'han programat 30 marxes que arribaran als punts caminant, en bici, en paravent, en tractor, nedant o a vela.

Mapa de les comarques i destinacions de cadascuna Foto: ANC