Cau una pedregada sense pietat sobre les vinyes i ametllers de Batea i Caseres

Segons les primeres estimacions d'Unió de Pagesos, un terç del terme de Batea estaria afectat, a més del de Caseres | La zona està ara en plena verema, el pitjor moment per als pagesos del sector

La imatge dóna idea de la virulència de la pedregada que ha caigut durant la nit a la zona.
La imatge dóna idea de la virulència de la pedregada que ha caigut durant la nit a la zona. | Francesc Frisach
Sílvia Berbís
10 de setembre del 2016
Actualitzat el 11 de setembre a les 10:45h
Els pronòstics que ahir va llençar Protecció Civil s’han complit de la pitjor manera. Ha arribat per fi la pluja a zones molt necessitades de la Terra Alta, on la sequera és extrema i el camp n’estava molt necessitat, però en alguns punts ho ha fet en forma de pedregada i acarnissadament. La pitjor part se l’han endut esta mantinada els termes de Batea i Caseres, i els danys són especialment cruels pel fet que just estan en plena verema, i en un moment molt delicat per al raïm, perquè “està al punt àlgid de maduració i la pedra encara li fa més mal”, ha explicat a aguaita.cat Miquel Bosch, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos. “Si ara es queda la humitat farà molt mal”, lamenta Bosch. La calamarsa també ha afectat els ametllers i la intensitat de la pedra ha fet caure molt bona part de la collita, que s’havia començat a collir feia pocs dies, segons remarca UP.
 

Detall del raïm trinxat. Foto: Cedida UP

Protecció Civil havia activat ahir la prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat per la previsió de ruixats forts i tempestes a l'interior del país. Les tempestes, va advertir, podien a anar acompanyades de pedra o calamarsa. I així ha estat. Cap a les 3 de la matinada, la pedregada ha caigut amb fúria als termes de Batea i caseres. “Encara avaluem l’afectació concreta però diriem que un terç del terme de Batea n’està afectat”. Francesc Frisach, del celler Frisach de Corbera d’Ebre, té una finca a Batea que havia anat a visitar ahir a la tarda i on ha tornat este matí, per comprovar els efectes de la pedra: “És com la nit al dia, ho ha arrassat, i no només el fruit, sinó que les plantes també estan trinxades”, afirma. “Esta tarda intentarem entrar per treure allò que puguem aprofitar”, assegura. És una finca de garnatxa blanca que, com les de l’entorn, oferix una imatge “esfereïdora”, com ell mateix descriu. I no pot evitar recordar tota la faena feta durant un any. “En una hora se’n va tot en orris, és el que té tindre el negoci al carrer com tenim els pagesos, i encara ens diuen que el vi és car”, lamenta.

Unió de Pagesos ha emés fa uns moments un comunicat en el que demana que el departament d’Agricultura face una valoració acurada de les pèrdues i arbitre mesures per a la pagesia professional, i que Agroseguro perite amb celeritat les parcel·les de vinya i ametlla que ja estan collint; a més, que es tinga en compte la pèrdua d’ingressos de la pagesia afectada, i que esta es reflectisca en l’adequació de mòduls de l’IRPF de cara a la propera declaració de la renda. El sindicat també recorda que la pagesia que té assegurança ha dixar una mostra dels danys provocats per la pedra en cas de començar a collir abans que es face el peritatge.
 

Algunes pedres en primer pla, amb la vinya inundada al fons, a Batea. Foto: Francesc Frisach
 

 

Una finca, amb el terra cobert de calamarsa. Foto: Cedida UP