El govern posa en marxa el programa per identificar els familiars de desapareguts a la Guerra Civil

Les mostres d'ADN dels familiars se creuaran amb les mostres de les restes dipositades a les Camposines o exhumades en fosses

Dimecres els departaments de Justícia, Exteriors i Salut han signat l'acord per posar en marxa el banc d'ADN
Dimecres els departaments de Justícia, Exteriors i Salut han signat l'acord per posar en marxa el banc d'ADN | Cedida
Redacció
07 de setembre del 2016
Actualitzat el 08 de setembre a les 8:18h
El govern ha presentat el Programa d'Identificació Genètica, un banc d'ADN que contribuirà a la identificació dels desapareguts de la Guerra Civil. A partir de les dades genètiques que aporten els familiars de les víctimes i les recollides de les restes òssies exhumades es podran establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes. Este matí s'ha signat un acord de col·laboració entre els departaments de Salut, Justícia i Exteriors per articular este programa. 

L’accés es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol persona, independentment de la nacionalitat que tinga, familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. No s'ha d’incórrer en cap cost per participar en el programa, ja que l’extracció i el tractament de la mostra biològica és gratuïta per a les persones sol·licitants.

El departament d’Exteriors, a través de la direcció general de Relacions Institucionals i amb el Parlament (DGRRII), informarà progressivament a totes les persones registrades al cens sobre l’existència d'este projecte i els facilitarà la informació i contacte del personal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), competent en programació de visites en tots els centres adscrits al programa i depenent del departament de Salut, que organitzarà tot el procés de citacions personals per a l’extracció de mostres biològiques. Així, l’HUVH recollirà les mostres biològiques, les conservarà i les custodiarà i les processarà.
 
D'altra banda, la DGRRII realitzarà l’anàlisi genètica de les restes òssies humanes dipositades al Memorial de les Camposines (la Fatarella), així com de totes les localitzades com a resultat dels treballs d’exhumació arreu del territori català. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), d’acord amb l’autoritat judicial, també portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Els resultats i les dades obtingues s’introduiran en una base de dades específica per al seu tractament i conservació.
 
Mitjançant softwares específics es realitzarà l’encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de l’HUVH emetrà un informe detallat sobre la probabilitat de parentesc en cada cas, atesos els marcadors informatius comuns en les mostres creuades, i el lliurarà a la DGRRII per al seu registre i perquè en cas d’encreuament contacte amb els familiars interessats i els n’informe.