El Parc Natural del Delta torna a anellar les cries de flamenc després de 4 anys

Uns 200 voluntaris hi han participat este diumenge en la identificació d'una vuitantena de polls

Un dels voluntaris que ha participat en l'anellament de flamencs d'este diumenge.
Un dels voluntaris que ha participat en l'anellament de flamencs d'este diumenge. | Eva Mascarell
Sofia Cabanes
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 15:33h
Uns 200 voluntaris han participat este diumenge en el novè anellament científic de flamencs del Parc Natural del Delta de l’Ebre. En concret, s’han pogut anellar una vuitantena de polls a la zona de les Salines de la Trinitat (Sant Carles de la Ràpita) “una proporció important”, segons ha explicat el director del parc, Francesc Vidal, del total de cries que enguany han nascut en este indret.

L’anellament d’este 2016 ha tingut una especial importància i complexitat. D’una banda, perquè feia 4 anys que no es realitzava, bé per inclemències meteorològiques o bé per la presencia de depredadors, que han entorpit la reproducció de la colònia. De l’altra, perquè les colònies reproductores de la Mediterrània, com les de la Camarga (França) o Fuente de Piedra (Màlaga) enguany no han criat i això ha convertit la colònia del Delta “en un contingent important” de la reproducció del flamenc a la Mediterrània, ha destacat Vidal.

La població que ha criat enguany al Delta són unes 800 parelles, de les quals en volaran uns 450 polls. La d’aquí és una colònia estable, que cria amb regularitat des del 1992, tot i que des de feia 2 anys no criava per la presència de depredadors com els gavians o les raboses. “Des del Parc s’ha fet una gestió de tots estos problemes i s’ha fet un control de depredadors a la Punta de la Banya i enguany el resultat ha sigut que s’han posat a criar”, ha subratllat Francesc Vidal.

L’anellament és una activitat que permet identificar les aus de manera individual. En el cas dels flamencs, en tractar-se d’aus d’unes proporcions importants, se’ls hi posa una anella de PVC, amb uns codis gravats, que poden ser visualitzat en llargues distàncies amb binocles o telescopis, així no és necessari capturar i agafar directament els animals.  “L’anella ens permet tenir molta informació sobre un animal en concret i, quan ja se n’anellen molts, ens dona informació de la seua distribució i dels seus paràmetres biològics”, ha exposat el director del Parc Natural. L’anellament, de fet, permet saber quants anys pot viure un flamenc, “per exemple, hi ha polls que es van anellar als anys 70 i encara els llegim actualment”, segons Vidal.

En l’anellament d’este diumenge també hi ha participat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles.
 
 


Uns 200 voluntaris vinguts, sobretot, d'arreu de les Terres de l'Ebre, però també de la resta de Catalunya, han participat en l'anellament. Foto: Sofia Cabanes