L'Ametlla de Mar opta per modificar l'actual planejament urbanístic, anul·lat pel Tribunal Suprem

L'actual govern creu que és la "solució menys dolenta" per evitar una paràlisi del municipi

Vista d'una de les platges de l'Ametlla de Mar
Vista d'una de les platges de l'Ametlla de Mar | Eli Mora
ACN
20 d'agost del 2016
L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha decidit afrontar l'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat el 2010, per part de dos sentències del Tribunal Suprem amb la solució que consideren "menys dolenta" per evitar una paràlisi absoluta de l'economia del municipi.

L'actual govern municipal optarà per fer un text refós que modifique aquelles parts qüestionades pels tribunals del planejament i evitar, així, haver d'iniciar un procés d'elaboració d'un nou Pla que podria allargar-se de quatre a cinc anys. "No podem deixar de donar llicències durant més de dos anys, ni estar molt temps amb la planificació urbanística del 1992", ha explicat a l'ACN l'alcalde Jordi Gaseni. El batlle ha reconegut que l'herència rebuda de l'anterior govern, encapçalat per l'exalcalde Andreu Martí, investigat per corrupció, els ha posat en una situació molt "complicada".

En una assemblea amb prop d'un centenar d'assistents, l'actual govern municipal de l'Ametlla de Mar volia compartir, amb veïns i col·lectius professionals afectats per la suspensió del planejament urbanístic, les alternatives que tenia el consistori per desencallar l'actual situació de paràlisi. L'opció, avalada pels assistents, és la de fer un text refós que incloga les modificacions necessàries per incloure les dos sentències del Tribunal Suprem que donen la raó a les promotores dels sectors Artilleria i Port Olivet. 

Esta solució, la "menys dolenta" segons l'alcalde, evitaria haver d'iniciar un procés d'elaboració d'un nou planejament urbanístic que Gaseni tampoc descarta per més endavant. L'alcalde ha recordat que ni ERC ni Compromís per la Cala, integrants del govern municipal, van votar a favor d'este Pla, ara anul·lat. "Nosaltres ja estaríem per fer un nou POUM però la situació és tan greu que no farem allò que volem sinó allò que done més seguretat jurídica. Este planejament anul·lat ha generat uns drets a propietaris que ara s'han de garantir", ha reconegut l'alcalde.

El govern municipal es reunirà a principis de setembre amb el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, per explicar la posició de l'Ajuntament i buscar el seu vistiplau i ajut per tirar endavant este text refós. L'objectiu és que en cinc o set mesos es puga tornar a la normalitat amb el POUM del 2010. 

Iniciar la tramitació d'un nou planejament allargaria durant anys una situació de la qual, com ha reconegut l'alcalde, no es pot conèixer el desenllaç. "Un nou POUM vol dir també haver de demanar molts informes a altres administracions, com Costes, ACA, Medi Ambient, i no sabem quin serà el seu resultat que potser diferent al de fa set anys", ha afegit. Amb tot, si algun organisme superior obligués a l'Ajuntament a fer un nou document, s'acataria la decisió. "Som escrupolosos amb això i si algú ens obliga ho haurem de fer però ara mateix les sentències del Suprem no ho preveuen", ha conclòs.

Sense efecte el POUM del 2010

La situació es produeix arran de dos sentències del Tribunal Suprem que deixen sense efecte l'aplicació del POUM, que va entrar en vigor el passat 2010, després d'estimar els recursos presentats per les promotores dels sectors Artilleria i Port Olivet en contra del planejament. Les sentències anul·len el darrer text refós del Pla que establia la preservació natural d'aquests espais costaners traslladant l'edificabilitat prevista a zones més a l'interior.