Enfangar-se a l'arrossar i experimentar les sensacions del pagès del Delta, nou actiu turístic a Sant Jaume d'Enveja

L'Ajuntament conrea una parcel·la d'arròs pública que complementa l'oferta del centre d'interpretació de la Barraca

Aspecte actual d'un arrossar al Delta de l'Ebre.
Aspecte actual d'un arrossar al Delta de l'Ebre. | ACN
ACN
18 d'agost del 2016
Actualitzat a la 13:06h
Un arrossar interactiu. Este és el nou actiu turístic que Sant Jaume d'Enveja (Montsià) ha tirat endavant esta temporada per poder satisfer una de les principals demandes que tenien els turistes que visitaven el delta de l'Ebre: entrar en un arrossar i poder enfangar-se com un pagès.

L'Ajuntament de Sant Jaume va decidir preparar un terreny municipal, ubicat entre el pont del Passador i la via verda que porta cap a l'Illa de Buda, i convertir-lo en un arrossar públic, obert les 24 hores del dia, i que, a través d'un panell explicatiu, permet al turista conèixer el cicle de l'arròs i, amb ell, els colors del Delta durant els quatre mesos que passen des de la plantada fins a la sega del cereal. El regidor de Turisme i Medi Ambient del municipi, Francesc Llambrich, ha explicat que este arrossar permet al municipi complementar l'oferta turística iniciada amb l'obertura del centre d'interpretació de la Barraca, homenatjant com vivien els primers pobladors del Delta.

La innovadora iniciativa sorgeix quan des del consistori pregunten a les tècnics de l'oficina de Turisme sobre les principals demandes dels visitants: entrar dins d'un arrossar. És llavors quan la regidoria de Turisme prepara el projecte per conrear mig jornal de terrenys municipals a una zona turística de Sant Jaume, a tocar del pont del Passador, al costat de la via verda i el carril bici, i camí cap a l'Illa de Buda, un dels paratges destacats del Delta.

L'arrossar està obert les 24 hores del dia i és d'accés públic sempre que es complisquen les normes d'ús que estan detallades al panell explicatiu que hi ha just davant del camp. A més, també permet conèixer els colors del Delta a través del cicle de l'arròs: la terra, el plata quan entra l'aigua, el verd de la planta quan comença a madurar, i el groc de quan l'arròs està a punt per la sega. "És com un joc amb una finestra que s'obre a l'arrossar", ha explicat Llambrich, que assegura que la iniciativa està tenint molt èxit entre els turistes. "Els agrada entrar, xafar el camp, enfangar-se, tocar la planta", detalla. 

Este actiu turístic complementa el centre d'interpretació de la Barraca que el municipi va obrir ebguany també i on es va rehabilitar el tradicional habitatge del Delta amb mobles i estris restaurats al Museu del Montsià. "Ara els turistes poden veure com era una jornada dels primers colonitzadors del Delta", afegeix Llambrich.

Sant Jaume d'Enveja aprofitarà l'arrossar interactiu per fer una festa de la Sega popular en aquell indret el pròxim 4 de setembre. Aquell qui ho vulga podrà fins i tot segar a la manera tradicional i emportar-se una mostra d'arròs cap a casa.