Interior impedeix una tempta de vaquetes dins d'una jornada de reivindicació taurina

La ramaderia Mur d'Alfara de Carles havia organitzat una jornada reivindicativa amb classes de retalls amb carretó per a nens i una solta de vaquetes per a tots els assistents

Imatges d'una capea, celebrada l'any 2010 a la ramaderia Mur d'Alfara de Carles, amb el torero Serafin Marín
Imatges d'una capea, celebrada l'any 2010 a la ramaderia Mur d'Alfara de Carles, amb el torero Serafin Marín | Anna Ferràs
Redacció / ACN
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 16:07h
El Departament d'Interior no autoritzarà una solta de vaquetes dins d'un acte privat que ha programat este dissabte una ramaderia d'Alfara de Carles. Segons han confirmat fonts del Govern, l'acte no està emparat en cap dels supòsits que permet la llei dels correbous perquè puga ser autoritzat administrativament.

L'entitat AnimaNaturalis havia alertat al Departament d'Interior per mitjà d'un escrit i proves gràfiques de la celebració de la solta de vaquetes. Segons els animalistes, la solta de vaquetes "presumptament no compta amb l'acord del ple de l´Ajuntament per a la seva aprovació, ni amb l'autorització administrativa de la Delegació de Govern de la Generalitat de les Terres de l' Ebre pel que quedaria fora de la llei que regula les festes tradicionals amb bous a Catalunya". Tot i que els organitzadors, la ramaderia d'Àngela Mur, han assegurat posteriorment que els bous no s'acabaran celebrant, Interior ha denunciat el cas davant dels Mossos perquè actuïn en conseqüència.

La solta de vaquetes era una de les parts d'una jornada "taurino-cultural" que organitzava la ramaderia Mur per reivindicar "les nostres arrels i tradicions taurines". Segons el cartell, que l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines va difondre per facebook, la jornada començava amb un visita per les instal·lacions de la ramaderia de Mur. Seguia amb una "tertúlia i classe pràctica taurina per als xiquets", realitzada amb carretons i amb la participació d'un retallador de Segovia i un professional taurí de Navarra. Finalment, hi havia programada una solta de vaquetes "per a tots els assistents". L'entrada tenia un cost de 23€ per als adults i de 12€ per als xiquets.

Els temptejos, capees i soltes de vaquetes en ramaderies de les Terres de l'Ebre són pràctiques habituals en celebracions privades malgrat que van ser il·legalitzades per un jutjat de Barcelona l'any 2013. Dos ramaderies d'Alfara de Carles, la d'Àngela Mur i la de Rogelio Martí, van tractar d'aturar la prohibició presentant-hi una al·legació que dos anys més tard el TSJC va tombar. Estes ramaderies i altres organitzaven també esta mena d'actes taurins sense mort de l'animal per a turistes. Amb la prohibició algunes ramaderies van anunciar que "haurien de tancar" en poc temps.
 

Cartell de l'acte on s'inclou una solta de vaques Foto: Facebook