El caragol maçana queda fora de la primera llista d’espècies invasores de la Unió Europea

La llista conté 37 espècies que causen danys a una determinada escala i que justifiquen l'aplicació de mesures específiques en tota la Unió

Sofia Cabanes
15 de juliol del 2016
Actualitzat el 18 de juliol a les 0:59h
Caragol maçana amb una posta d'ous
Caragol maçana amb una posta d'ous | Ministeri de Medi Ambient
La Comissió Europea (CE) va aprovar este dimecres la primera llista de la Unió Europea d’espècies exòtiques invasores. La llista conté 37 espècies que causen danys a una determinada escala i que justifiquen, per tant, l'aplicació de mesures específiques en tota la Unió, segons exposa la CE. Entre elles, però, no hi consta el caragol maçana (Pomacea maculata), tot i que des del 2008 provoca estralls importants en l’hemidelta esquerre del delta de l’Ebre.

Un informe científic de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, publicat el 2014, sobre el “potencial establiment del caragol maçana a la Unió Europea”, ja advertia dels riscos d’expansió d’esta espècie invasora principalment a les zones arrosseres del sud d’Europa, els Balcans i fins al Danubi, malgrat això, la Comissió Europea ha deixat esta plaga fora del llistat d'espècies invasores.

Sí que hi figuren, però, la tortuga de Florida (Trachemys scripta), present en alguns espais naturals del territori, entre els quals hi ha el delta de l’Ebre, el cranc de riu americà (Procambarus clarkii), un vell conegut, també del Delta, o la granota toro (Lithobates (Rana) catesbeianus), de la qual se'n va detectar un exemplar al delta de l’Ebre, per primer cop, el 2012.

Les espècies incloses en esta primera llista estaran subjectes ara a les restriccions i mesures establertes en el Reglament de la UE sobre espècies exòtiques invasores; que inclouen: restriccions a la possessió, importació, venda, reproducció i producció. També s'exigix als estats membres a adoptar aquelles mesures encaminades a la detecció precoç i la seua ràpida eradicació i a gestionar aquelles que es troben ja àmpliament distribuïdes en el territori d'alguns dels estats membres.

El document s'actualitzarà de forma regular per incloure noves espècies que danyen els ecosistemes europeus, va indicar la Comissió.

Malgrat que el caragol maçana no s’haja inclòs en esta primera llista d’espècies invasores de la UE, això no afecta la decisió de la Comissió especifica sobre este caragol, de 2012 (Decisió 2012/697/UE), relativa a les mesures per a evitar-ne la introducció a la Unió i la propagació en territori europeu. Tampoc afecta les ajudes europees que s’hi ha destinat per eradicar-lo.