L'operatiu anticorrupció de la Guàrdia Civil a l'Ebre continuarà este dimecres

Els escorcolls s'allarguen fins a la matinada | L’Ametlla de Mar seria el centre de la trama de l’operatiu, on Efial va crear el sistema per desviar els controls administratius

Agents de la Guàrdia Civil fent Guàrdia davant del domicili de l'exalcalde Andreu Martí a l'Ametlla.
Agents de la Guàrdia Civil fent Guàrdia davant del domicili de l'exalcalde Andreu Martí a l'Ametlla. | Sofia Cabanes
Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 22:53h
Efial creava i gestionava empreses publiques municipals que esquivaven la supervisió dels interventors. Empreses que suposadament servirien per desviar diners públics a societats privades que a través de complexes operacions mercantils els transferien a Andorra, segons investiga Fiscalia. 

L’Ametlla de Mar seria el centre de la trama de l’operatiu, on Efial va crear el sistema per desviar els controls administratius. Fonts del govern xifren la facturació d’Efial a l’Ajuntament 3,5 MEUR.  Els escorcolls a l’Ametlla de Mar s’allargaran fins a altes hores de la matinada, ja que és previst l’entrada al domicili de l’exalcalde Andreu Martí, detingut avui.

A Tortosa l’escorcoll encara dura perquè la Guàrdia Civil còpia els correus relacionats amb GUMTSA i Efial,també quan requerit els contractes de la societat de 2008 i 2009 i de l’Ajuntament de Tortosa del darrer any i mig, malgrat que la relació amb Efial es va rescindir el 2014. També es preveu un escorcoll a la societat municipal Tortosa Esports on es cerquen factures relacionades amb Efial.

A Ascó els escorcolls també podrien allargar-se fins a altes hores de la matinada. A més de l’Ajuntament s’escorcolla la seu d’Ascó Serveis.

L'operació, que està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, és una peça separada del cas 3% després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014.

Segons el ministeri públic, s'investiguen delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. Les actuacions es van originar en les denúncies de regidors de diversos dels ajuntaments afectats, i les investigacions als jutjats de Tortosa, Gandesa i Reus es van unir a la ja iniciada al Vendrell.