Comencen els tràmits per ampliar el port de Deltebre

El futur Pla especial determinarà el nombre d'amarratges de l'ampliació, per bé que l'Ajuntament calcula que podrien ser-ne 350, quan ara en té 120

El president de Ports de la Generalitat, durant el seu parlament en la visita a Deltebre este dissabte.
El president de Ports de la Generalitat, durant el seu parlament en la visita a Deltebre este dissabte. | Ports de la Generalitat
Redacció / ACN
03 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:16h
El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, i l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, han signat aquest dissabte un conveni de col·laboració per a la redacció del Pla especial del port de Deltebre, amb l’objectiu d’ampliar i desenvolupar el sistema portuari del municipi. El Pla ha d’impulsar les activitats que es duen a terme en este equipament, actualmente amb 120 amarratges.
 
El 2013, es va fer una reordenació del Port de Deltebre que va permetre afegir 40 amarratges nous a la vuitantena que hi havia, que van ser ocupats amb un període curt de temps. Tres anys després, el port –on cohabiten embarcacions pesqueres amb esportives- ha quedat petit i, segons ha detallat l'alcalde del municipi, Lluís Soler, ara podrien ampliar-se fins als 350 amarratges nous. Amb tot, serà el pla especial qui fixarà quants amarratges nous hi haurà amb l'ampliació, en funció també de l'adequació dels terrenys, que exigixen una preservació des del punt de vista ambiental. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, va assenyalar ahir que fa tres mesos ja hi havia l'expectativa de més de 100 amarratges nous. "Potser no són 350, potser són 500 o 200, o es pot fer en fases", ha detallat Font,.
 
En els propers mesos, l’Administració Portuària traurà a licitació la redacció d’este projecte. Quan el Pla especial estiga redactat, el document haurà de passar tres fases: aprovació inicial i aprovació provisional per part de l’ajuntament, i aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre.
 
Durant l’acte, Ricard Font va insistir que cal “redimensionar-lo” tenint en compte la singularitat paisatgística de l’entorn. Així, v assegurar que el nou Pla “és l’instrument que ha de permetre fer les coses ben fetes, amb rigor i ordre, de manera consensuada i oberta, amb tota la comunitat del port i l’Ajuntament”. “El Pla es consensuarà amb el territori i garantirem que està ben fet des del punt de vista urbanístic i és sostenible ambientalment i econòmica”, va afegir.
 
Zones d’ús
Ports de la Generalitat proposarà l’establiment de zones d’ús per garantir el funcionament eficaç de la zona portuària que inclouran usos actuals (pesquer i esportiu) i usos de futur vinculats a l’activitat portuària, com ara equipaments lúdics, culturals o de lleure que donen cobertura adequada de la demanda de serveis portuaris, segons apunta Ports en una nota de premsa.
 
L’Ajuntament de Deltebre plantejarà determinacions relatives als accessos, volumetria, edificabilitat i la connexió a la xarxa viària, d’acord amb les exigències de planificació urbanística del municipi.
 
Els criteris per a la redacció del Pla especial inclouen l’ordenació l’ordenació de l’activitat pesquera i la reordenació de la nàutica esportiva i les embarcacions turístiques locals que naveguen pel riu Ebre, l’execució de les obres necessàries per a la supressió de barreres arquitectòniques a  tota la zona portuària, així com la implantació de mesures mediambientals, un àmbit d’actuació que contemple espai destinats a la reparació d’embarcacions, usos de restauració i comercials, i espais destinats als serveis administratius del port i l’estudi de les possibles necessitats de futur de la infraestructura portuària.