Hi ha «efecte Bel» en els resultats de Convergència a la demarcació?

L'alcalde de Tortosa manté l'escó al Congrés dels Diputats malgrat haver estat la cara visible de la consulta sobre el monument franquista | Els resultats de Convergència a la demarcació no són diferents als de la resta de Catalunya

Ferran Bel va seguir la nit electoral des de la seu de Convergència a Tarragona.
Ferran Bel va seguir la nit electoral des de la seu de Convergència a Tarragona. | ACN
Sofia Cabanes
27 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:35h
Mentre l’escrutini avançava en este diumenge electoral en què pràcticament res ha canviat, alguns analistes polítics de la televisió pública catalana es preguntaven quin seria l’«efecte Ferran Bel» en els resultats de CDC a la demarcació de Tarragona. És a dir, si el fet d’haver estat la cara visible de la convocatòria de la consulta sobre el monument franquista  –malgrat haver-la impulsat també amb el suport de ERC, PSC i Movem – acabaria castigant Convergència en el conjunt de la demarcació. 

I el cert és que respecte el 20-D, els convergents han perdut pistonada a la demarcació, però no més del que ho ha fet en la resta de circumscripcions catalanes.  Si bé és cert que a Tarragona és on CDC obté els pitjors resultats –quedant fins i tot per darrera del PP -, en cinquena posició, Bel continuarà mantenint l’escó al Congrés dels diputats. Al conjunt del país, els convergents mantenen també els 8 diputats, malgrat perdre més de 85.000 vots.

Segurament per això, l’alcalde de Tortosa i cap de llista per CDC a la demarcació,  compareixia anit davant dels mitjans de comunicació amb un posat tranquil i confiat: “Hem derrotat les enquestes, les enquestes de qualsevol tipus. Tant les prèvies, com les d’esta mateixa nit, que pronosticaven una situació molt complicada per a la gent de Convergència”.
Malgrat això, reconeixia que els resultats no havien estat bons: “No hem millorat resultats com els volíem millorar”. Segons Bel esta ha estat una campanya “molt complicada” on “tothom volia deixar CDC apartada de Catalunya i especialment a nivell de Tarragona”, subratllava, sense fer esment a la polèmica pel monument.

A la ciutat on és alcalde, Bel ha reculat 400 vots més (es queda amb 2.388 - 16,96%) i s’ha mantingut en tercera posició. Com va passar al desembre,  En Comú Podem ha guanyat a Tortosa encara obtenint millors resultats, perquè passa de 3.280 vots a 3.437, un 24,4% dels votants i en segona posició es manté Esquerra.