Tortosa fomentarà la dieta mediterrània atorgant un distintiu als restaurants

Els establiments que demostren oferir una carta basada en la dieta mediterrània i la promoció d'hàbits saludables rebran el distintiu AMED

El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, la regidora de Sanitat, Ana Algueró, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Piñas
El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, la regidora de Sanitat, Ana Algueró, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Piñas | Cedida
Redacció
20 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:46h
Molts restaurants oferixen en les seues cartes productes de km 0 i els seus plats entronquen amb el que coneixem com a dieta mediterrània, aliments i preparacions considerats indispensables per a la salut de les persones. A partir d'ara, estos restauradors podran lluir un distintiu que els acredita davant dels seus clients com a establiment promotor de l'Alimentació Mediterrània (AMED). L'Ajuntament de Tortosa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han enviat una circular informativa a dos-cents establiments del municipi amb l'objectiu que puguen adherir-se a esta campanya. El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, la regidora de Sanitat, Ana Algueró, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Piñas, han explicat avui els detalls d'aquesta campanya.

Entre els objectius d'esta campanya destaquen mantenir i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col∙lectiva, mitjançant l'acreditació i identificació d'aquells establiments que reuneixin unes característiques concretes, vinculades al model d'alimentació mediterrània. Els restaurants AMED hauran de disposar d'una oferta gastronòmica pròpia de l’alimentació mediterrània i informació sobre opcions de lleure actiu (passeigs, circuits, etc.) al voltant de l’establiment o en zones pròximes, i també sobre la promoció d’hàbits saludables en general (alimentació equilibrada i variada, receptes, etc.). En l'àmbit de les Terres de l'Ebre, AMED identifica fins a 12 aliments considerats indispensables per a una dieta saludable, com l'oli d'oliva, la fruita, l'arròs o el peix, que els establiments acreditats hauran d'oferir.

El regidor de Turisme ha explicat que la dieta mediterrània "és la més cardiosaludable de totes" i que l'Ajuntament de Tortosa fa una aposta decidida per promoure aquesta campanya entre els restaurants del municipi. De la seva banda, la regidora de Sanitat ha recordat que l'adhesió a la certificació AMED està oberta a tots els establiments del sector de la restauració i ha fet notar que ja la tenen l'escola de cuina de l'Institut J.Bau, i les cuines de la Clínica Terres de l'Ebre, Hospital de la Santa Creu i Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Finalment, el delegat de Salut ha volgut destacar la contribució dels professionals de la restauració en la prevenció de malalties. "Hem de tenir present que el 80% dels determinants de salut no depenen del sistema sanitari, sinó que tenen a veure amb l'entorn, socioeconòmic, l'exercici físic, el consum de tabac i alcohol, i la dieta. Hem de tenir present que quan parlem de dieta parlem de prevenció." Piñas ha posat en valor els productes de proximitat com l'oli o el vi de la Terra Alta.

El proper dimarts 28 de juny, a les 17 hores, es farà una sessió informativa al Museu de Tortosa per als establiments que vulguen adherir-se al projecte AMED.