ERC passa a l’atac contra Podem: «El referèndum és el primer que vendran»

Els candidats d’Esquerra han assegurat durant el seu acte central a les Terres de l'Ebre que la coalició liderada per Pablo Iglesias renunciarà a la consulta a canvi de formar al govern

Oriol Junqueras ha estat contudent contra Podem i ha assegurat que renunciaran a la consulta catalana
Oriol Junqueras ha estat contudent contra Podem i ha assegurat que renunciaran a la consulta catalana | D.S.
Dani Sainz de Aja
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 23:59h
La música d’una xaranga ha trencat la calma dels ampostins asseguts a les terrasses del centre de la capital del Montsià. No es tractava d’un avançament de les Festes Majors, sinó de l’anunci de l’acte central d’ERC a les Terres de l’Ebre. Al capdavant de la comitiva, Gabriel Rufián flanquejat pels candidats ebrencs Miquel Aubà i Carme Navarro, tots ells guiats per l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

En arribar a la plaça Ramon Berenguer IV, els esperaven més de quatre-centes persones, entre les assegudes davant l’escenari i a les terresses dels bars. L'escàndol que ha precedit l’acte d’Esquerra s'ha convertit en una tempesta de retrets contra Podem durant les intervencions. Els republicans han posat el punt de mira en el seu rival electoral més directe, En Comú Podem, i contra la coalició liderada per Pablo Iglesias. Els representants d'ERC s'han mostrat convençuts que la condició del referèndum a Catalunya que Podem havia posat sobre la taula per arribar a qualsevol pacte ha deixat de ser una línia vermella per pactar amb el PSOE.

El primer en prendre la paraula i dirigir els atacs contra Unidos Podemos ha estat Gabriel Rufián. Sense deixar el seu estil pausat i líric, Rufián ha proclamat que la diferencia entre Podem i ERC, "és que ells no poden però nosaltres sí", en referència a organitzar una consulta. El cap de llista republicà per Barcelona, que s’ha dirigit als ampostins en castellà, ha recordat que "on no arribe el PP de Rajoy, arribarà el PSOE de Susana Díaz, el Ciudadanos de l’Ibex 35 o el tribunal constitucional".

Encara més contundent amb Podem ha estat el president d’ERC, Oriol Junqueras, al final del míting. "Allò que és irrenunciable, el dret d’autodeterminació dels catalans, és el primer que vendran" ha cridat Junqueras. I ha afegit, elevant el to, "que ens diguen a canvi de quants ministeris renunciaran al dret a decidir".

Tant Junqueras com Rufián han tractat de desacreditar el projecte social d'Unidos Podemos, argumentant que no existixen les majories polítiques a l’estat espanyol per dur-lo a terme i comparant-ho amb la situació política catalana, "on el PP és un partit residual, el PSC i Ciutadans no són decisius". El vicepresident del govern ha dit també que Catalunya és "el país que vol Podem" perquè "els únics que podem fer-lo possible és la majoria independentista".

Tanmateix, Rufián ha estès la mà a les esquerres espanyoles per arribar acords sobre polítiques socials, assegurant que "estarem al vostre costat" tot i que "nosaltres ja hem guanyat". El cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador, també ha llençat un altre pont, prometen el suport als altres "pobles d’Espanya que volen fer el seu camí".

L'accent ebrenc d'ERC
L’acte d’Amposta ha estat també una oportunitat per Esquerra per recordar les reivindicacions històriques de les Terres de l'Ebre i mostrar-se com el partit que sempre ha donat suport al territori. Els candidats ebrencs, Aubà i Navarro, han enumerat la llista de greuges que patixen les Terres de l’Ebre i que tenen, han dit, al govern espanyol com a responsable: el projecte Castor, el Pla de Conca de l’Ebre, la sinistralitat a la N-340, la manca d’inversions en el sistema ferroviari, els problemes dels agricultors, el conflicte laboral amb Ercros i el desastre ecològic al pantà de Flix. Aubà, que ha estat senador durant la passada i breu legislatura, ha remarcat la feina feta pel territori, presentant mocions i preguntes al govern. "Hem estat la veu de les Terres de l’Ebre" ha dit Aubà.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, també ha dedicat molts elogis a la gent de les Terres de l’Ebre a l’inici del que ha estat una ofensiva en tota regla contra Podem: "Sou un orgull per tot Catalunya per les batalles que heu lliurat i heu guanyat i perquè esteu disposats a tornar a lluitar, per això el que cal és guanyar una república catalana".
 
 

L'acte central d'ERC a les Terres de l'Ebre ha aplegat més de 400 persones al centre d'Amposta Foto: D. Sainz