En Comú Podem subratlla que costa més anar de l'Ebre a BCN que de BCN a Londres

El candidat Xavier Domènech ha encapçalat l'acte central de la formació al territori, que ha tingut lloc esta tarda a La Ràpita | Les infraestructures viàries i ferroviàries, el pla de conca i el cas d'Ercros ha Flix han estat temes centrals

El Comú Podem ha escollit La Ràpita per fer el seu acte central de campanya a les Terres de l'Ebre.
El Comú Podem ha escollit La Ràpita per fer el seu acte central de campanya a les Terres de l'Ebre. | Dani Sáinz de Aja
Sílvia Berbís
12 de juny del 2016
Actualitzat el 13 de juny a les 10:41h
La precarietat de les infraestructures viàries i ferroviàries a les Terres de l’Ebre ha estat un dels temes forts de l'acte central que En Comú Podem ha programat esta campanya electoral a l’Ebre, per al que ha escollit Sant Carles de la Ràpita esta tarda. La reclamació d’uns “trens dignes”, just en cloure una setmana caòtica per a les línies circulen pel territori, ha estat en boca dels candidats ebrencs i tarragonins que han pres part a l’acte de campanya, encapçalat pel cap de llista per Barcelona Xavier Domènech. Davant d’un centenar de persones concentrades al mirador del Parc de Garbí, amb el mar rera l’escenari,  el candidat ebrenc al Senat, Jordi Jordan, ha subratllat que “costa més anar de les Terres de l’Ebre a Barcelona que de Barcelona a Londres” -esta setmana algun convoi ha cobert el trajecte des de Tortosa a la capital catalana en gairebé tres hores- i ha reclamat “unes infraestructures de futur i no del tercer món”.
 

El candidat Xavier Domènech, durant la seua intervenció esta tarda. Foto: D.S.

També Domènech ha reclamat un servei de rodalies digne i, ampliant la queixa a les connexions per carretera, ha assegurat que “és possible guanyar al PP per fer gratuïta l’AP-7 en el seu pas per les Terres de l’Ebre i acabar amb els morts a la N-340”. També sobre este punt s’ha referit el número 5 al Congrés per Tarragona, l’ulldeconenc Vicent Pruñonosa, que ha criticat la “cobdícia” empresarial per apostar per una AP-7 que està “pagada i repagada”. El cap de llista per Tarragona, Félix Alonso, també ha reivindicat la gratuïtat de l’AP-7 per acabar amb els problemes de sinistralitat a la N-340, així com la “dignificació” dels trens que passen per les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Alonso ha lamentat que “les Terres de l’Ebre són les terres oblidades”, i ha reclamat “ens hem d’aixecar i anar a votar”.

El pla de conca ha centrat un altre dels blocs argumentals de la campanya d’En Comú Podem a l’Ebre. Una setmana després d’assistir a la manifestació contra el pla de conca a Barcelona, Xavier Domènech, ha recordat que el PP és una amenaça pel Riu Ebre i el seu delta. “Guanyar el PP és derrotar el transvasament i és fer possible els cabals ecològics de l’Ebre”, ha dit. El cap de llista ha agraït la tasca de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i ha insistit en que el 26-J és una oportunitat per acabar amb les agressions constants del PP contra les Terres de l’Ebre. “Ja ho vam fer una vegada amb el PHN però ara han tornat amb el pla de conques aprovat amb nocturnitat i traïdoria”, ha recordat. “Derrotarem el PP a Catalunya i amb els nostres aliats al conjunt de l’estat farem possible un nou govern que acabe amb aquestes agressions”.

"Venga Manolo, tira la manguera"
Fèlix Alonso tampoc ha oblidat la situació que viu Flix en referència a la descontaminació de l’embassament i el futur tancament de l’empresa Ercros, una empresa que, ha dit, “ha oprimit els seus treballadors, el seu poble, el seu territori i el medi ambient” a Flix. Sobre esta qüestió ha volgut posar un to d'humor àcid referint-se concretament a les transcripcions d'una conversa entre el director de l'obra de descontaminació i tècnics de FCC a l'entorn intencions d'abocar àcid clorhídric al riu per baixar el Ph de l'aigua. "Ja sabiem de les corrupcions d'Acuamed, però ara ens n'hem assabentat d'una més grossa, amb el 'Venga Manolo, tira la manguera", ha comentat, en al·lusió a una de les frases que s'intercanvien.

El candidat per Tarragona i les TE també ha recordat que el Montsià és la comarca catalana amb més atur i Ulldecona, el poble amb un PIB més baix. “Esta és la realitat de les Terres de l’Ebre”, ha lamentat, alhora que recordat que durant quatre mesos de legislatura En Comú Podem ha presentat nombroses iniciatives al Congrés per abordar estes problemàtiques. “És el moment de tombar les polítiques del PP que condemnen la gent de les Terres de l’Ebre”, ha conclòs.

Finalment, els candidats han carregat contra la milionària indemnització del projecte Castor, assegurant que els 1.350 milions pagats a la promotora del magatzem de gas podrien dedicar-se a millorar els serveis públics de les comarques ebrenques.