Manifestació a l'Aldea el 19-J per denunciar la «situació agònica» dels Mitja Distància ebrencs

La Generalitat aplicarà expedients sancionadors a Renfe i Adif per pressionar al govern espanyol a emprendre les inversions necessàries | Segons els treballadors d'Adif, l'empresa no té intenció de reparar l'avaria a l'estació de Mont-roig del Camp

Els membres de la Plataforma Trens Dignes després de reunir-se amb el conseller Rull a Tortosa
Els membres de la Plataforma Trens Dignes després de reunir-se amb el conseller Rull a Tortosa | Ferràs A.
Dani Sainz de Aja
10 de juny del 2016
Actualitzat el 12 de juny a les 21:37h
La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre ha convocat una manifestació el dia 19 de juny a les 11,15 hores a l'estació de l'Aldea. Es tracta, com ha confirmat la seua portaveu Montse Castellà, d'una "acció-reacció" als darrers incidents viscuts a les línies de mitja distància de l'Ebre que Castellà ha qualificat com a "impresentables". D'esta forma Trens Dignes vol denunciar "la situació agònica" que viu, especialment, la línia R16 que dilluns va patir un incendi en una subestació elèctrica a Mont-roig del Camp provocant retards constants durant tota la setmana. "La línia R16 és un malalt que necessita cures urgents", ha dit Castellà.

Este matí els membres de la PTD han mantingut una reunió amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que malgrat que estava programa des de feia setmanes per parlar dels nous horaris que volia introduir Renfe, ha girat entorn als incidents que s'han viscut esta setmana i que este matí han arribat a un punt de màxima indignació amb retards de més d'una hora a les dos línies. La PTD ha demanat a Rull que la Generalitat faça pressió a Madrid per a que Adif assumisca les reparacions que necessita la xarxa ferroviària a la demarcació. Per la seua banda, el conseller ha anunciat que la Generalitat aplicarà expedients sancionadors a Adif i a Renfe davant les seues "actuacions negligents" i donat que les negacions amb el Ministeri de Foment no ha estat útils.

De fet, este matí els treballadors de l'empresa pública es concentraven a Torredembarra per denunciar el dèficit d'inversions que viuen les infraestructures que gestiona Adif. Allà, la PTD se'ls ha unit i ha pogut confirmar el que el conseller Rull ja els hi havia avançat: Adif no té "gaires intencions" de reparar l'avaria a Mont-roig del Camp. Segons explica Montse Castellà, portaveu de Trens Dignes, Adif "no està per la labor" perquè argumenten que la reparació suposaria uns costos molts alts -la estació té més de 40 anys i no hi ha peces de recanvi - que no val la pena assumir quan d'aquí un any s'hauria d'inaugurar la nova línia del corredor del mediterrani.

El problema, com assenyala Castellà, és que mentrestant el retards que està produint esta incidència s'allargaran durant un any o més, ja que no hi ha garanties que les obres s'acaben segons el calendari. A més del risc per a la seguretat que suposa, ja que els maquinistes de Renfe no disposen en un tram de 20km de la informació automàtica que els envia el sistema de comunicació de la xarxa i el sistema electrònic de seguretat, amb la qual cosa es veuen obligats a circular en mode manual a cada servei.

Al mateix temps que organitzaran la manifestació a l'Aldea, la Plataforma Trens Dignes es reunirà amb el seus advocats per explorar quines accions legals poden recórrer per denunciar els "danys i perjudicis" que han patit els usuaris estos darrers dies. En tot moment la PTD es coordinarà amb el Síndic de Greuges per emprendre accions conjuntes. Este mateix matí el Síndic Rafael Ribó ha comunicat a la Plataforma que han obert una causa d'ofici al voltant d'estos incidents i que presentaran la corresponent queixa.
 

Els treballadors d'Adif de Tarragona també estan de vaga per reclamar més inversions a la província Foto: Sílvia Jardí