Els partits polítics davant d'una segona oportunitat

Arrenca la campanya del 26-J marcada pel cansament dels votants i un gran nombre d'indecisos | Convergència es juga la seua representació a Tarragona amb el factor en contra de la consulta del monument franquista de Tortosa

Sílvia Berbís
09 de juny del 2016
Actualitzat el 10 de juny a les 16:56h
La convocatòria del 26 de juny serà la quarta cita electoral dels catalans en un any
La convocatòria del 26 de juny serà la quarta cita electoral dels catalans en un any | S.B.
I sis mesos després, repetim. Seran les quartes eleccions per les que passaran els catalans en un any. El fracàs dels partits polítics espanyols a l’hora de formar govern provoca una nova cita a les urnes en una situació inèdita, on prop del 30% dels votants encara no han decidit el seu vot. Una altra penjada de cartells ha donat inici esta passada mitjanit a una campanya que s’augura, a l’Ebre, encara més descafeïnada del que és habitual en unes generals, per a les que algunes formacions han anunciat que no penjaran banderoles als fanals per contindre tanta despesa seguida en campanyes. Les eleccions del 26-J, això sí, presenten per als ebrencs algun element que pot despertar interès analític, com és esbrinar fins a quin punt l’únic cap de llista que tenen les Terres de l’Ebre a Tarragona, Ferran Bel, que encapçala la candidatura de CDC a la demarcació, se’n pot ressentir, o no, de la convocatòria de la recent consulta sobre el monument franquista a Tortosa a la que ell, políticament, ha posat cara.

No és, tot siga dit, que li anés tampoc massa bé a Democràcia i Llibertat (la marca amb què es va presentar CDC) a les eleccions del desembre passat. A les Terres de l’Ebre, al 2011, presentant-se amb Unió, la formació va superar els 30.000 vots però fa sis mesos va perdre la meitat del seu electorat i es va quedar amb poc menys de 15.000 vots. A Tortosa, el partit de l’alcalde va quedar com a tercera força, per darrera d’En Comú Podem i ERC. De moment, el sondeig preelectoral del CIS pronostica que Ferran Bel quedaria fora del Congrés a canvi d'un segon diputat d'En Comú Podem.

El monument present a l'ambient
Preguntat sobre el possible efecte en l’electorat de la recent consulta sobre el futur del monument franquista de Tortosa, l’alcalde Ferran Bel ha defensat que va ser una proposta feta “en clau local” en les passades eleccions municipals. El batlle de la capital del Baix Ebre també ha recordat que la consulta respon a un compromís electoral adquirit per CiU, ERC, Movem i el PSC. De moment, la campanya ja ha arrancat amb el monument present a l'ambient. Un grup de persones va proclamar "Tortosa antifranquista" i "monument adiós" mentre Ferran Bel enganxava el seu cartell a la Rambla Nova de Tarragona, la passada nit, envoltat de militants de Convergència però també dels d'ERC i En Comú Podem. Avui, Bel i el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull tenen previst exposar a la premsa a Tortosa el posicionament del partit sobre el pla de conca de l’Ebre.

L’enquesta del CIS, que en àmbit estatal sempre marca l’inici de campanya d’unes generals, apunta a una baixada de CDC també en el global de Catalunya respecte al desembre i una nova victòria d’En Comú Podem, però amb més marge que aleshores, fins al punt que es quedaria al mateix nivell que la suma de CDC i ERC, per bé que els republicans milloren resultats. En Comú Podem, que va guanyar a Catalunya, també va ser la primera força al conjunt de la demarcació de Tarragona en uns resultats històrics, ja que aconsegueixen representació a la demarcació 30 anys després de l’últim diputat pel PSUC, Josep Solé i Barberà. A les Terres de l’Ebre esta confluència d’esquerres va quedar segona, sumant més de 16.000 vots, 10.000 més que al 2011. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va ser la força guanyadora a les Terres de l’Ebre en els últims comicis a les Corts espanyoles amb més de 19.000 vots, una fita territorial que els republicans aconseguien per primera vegada sumant més de 9.000 vots als resultats que havien obtingut quatre anys enrere.

De fet, este cap de setmana ambdós formacions han preparat actes potents a les Terres de l’Ebre, totes dos a La Ràpita. Especialment En Comú Podem, que presentarà el seu líder a Catalunya, Xavier Domènech, en un acte que tindrà lloc diumenge al Parc de Garbí a les 18.00 hores. La llista del Congrés dels Diputats de la candidatura En Comú Podem a la província de Tarragona, tindrà el tortosí David Jarque, secretari de política municipal a les Terres de l'Ebre, al tercer lloc de la llista, i l’ulldeconenc Vicent Pruñonosa figurarà en 5 posició. En esta ocasió, el coordinador d'ICV-Entesa a l'Ebre Jordi Jordan entra a la candidatura al Senat.

També diumenge, Esquerra acudirà a les 12 al Parc de Garbí en un acte que comptarà amb la participació del Conseller de Justícia, Carles Mundó, el Secretari General d’Hisenda, Lluís Salvadó, i els candidats ebrencs, Miquel Aubà, candidat al Senat, i Carme Navarro, que ocupa de nou el número 3 a la llista al Congrés per Tarragona. L’acte central de campanya dels republicans a les Terres de l’Ebre tindrà lloc el proper dimarts 14 de juny a les 20 hores a la Plaça Ramon Berenguer IV d’Amposta, i comptarà amb la presència de Gabriel Rufián, Oriol Junqueras, Ana Surra, Jordi Salvador, Aubà i Navarro.

Pel que fa als socialistes de l'Ebre, presenten els mateixos candidats que ja van concórrer a les eleccions generals del 20 de desembre passat. Així, el primer secretari del PSC a Tortosa, Joan Sabaté, encapçalarà la llista per Tarragona al Senat, mentre que Víctor Alcoverro, primer tinent d'alcalde d'Aldover, i Teresa Esmel, alcaldessa de Godall, ocuparan el tercer i quart lloc a la candidatura al Congrés. El PSC ha escollit l’Ametlla de Mar per fer el seu acte central a l’Ebre. Serà el proper dilluns 13 de juny, amb el primer secretari Miquel Iceta. Al matí, Iceta acudirà al mercat calero en un acte electoral de proximitat amb la ciutadania, i a migdia mantindrà un dinar amb membres de la Federació socialista. El PSC ebrenc també destaca l’acte que tindrà lloc al casal municipal de Móra la Nova el dijous 16 a les 19.30 hores, amb Isabel López, ponent del Pacte de Toledo sobre les pensions. Joan Sabaté participarà en la caminata entre Freginals i Paüls l’últim cap de setmana de campanya.

El Partit Popular, en canvi, ha confirmat que no realitzarà cap acte de campanya a les Terres de l'Ebre com tampoc Ciutadans.

Mapa amb el partit més votat a cada municipi el passat 20D

Foto: TV3