«Passe el que passe, avui comença el debat»

La visió sobre el monument i la consulta dels tortosins que este matí han acudit a les urnes

La papereta amb les pretuntes sobre la consulta d'este 28 de maig.
La papereta amb les pretuntes sobre la consulta d'este 28 de maig. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
28 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:10h
Costava este matí trobar joves tortosins entre les cues per votar en la consulta sobre el monument franquista. Molta de la gent que s’ha animat a votar en este 28 de maig a primera hora del matí podria dir-se que van viure directament la postguerra i, evidentment, van ser testimonis de la inauguració pel caudillo, aquell 21 de juny de 1966, del monòlit de 45 metres clavat al mig de l’Ebre.  Almenys, per la mitjana d’edat que s’ha observat fins ben entrat el migdia. Molta gent amb gaiatos i caminadors. Jubilats que han aprofitat per sortit a fer la compra i anar a votar, algunes famílies i també, però no majoritaris, tortosins de mitjana d’edat que han votat a primera hora per marxar després de cap de setmana.
 

 

Daniel Vidal, veí de Tortosa. Foto: Sofia Cabanes
 

“Jo sóc partidari de que això es mantingue amb una nova inscripció que afecte a tots els caiguts d’Espanya. No retirar-lo. Si el mantenim, sempre tindrem el record per a un bàndol i l’altre i a més traure això costaria un dineral que hauríem de pagar entre tots”, afirmava Daniel Vidal, un veí de Tortosa de tota la vida, mentre esperava a la cua per votar.    


Curtz Wittlin, creu que reinterpretar-lo és la millor solució. Foto: Sofia Cabanes
 

En Curtz Wittlin, un suís resident a Tortosa des de fa 10 anys, també ha votat per mantenir el monument per treure’n tots aquells elements de simbologia franquista: “N’hem de fer un monument antifranquista, perquè per molt que es diga, ara mateix honra als soldats que hallaron gloria a la batalla de l’Ebre. Crec que este monument s’ha de reinterpretar en memòria de la població civil que va perdre la vida, la casa i els béns, o va haver de marxar”, subratllava amb vehemència.  


Xavier Rollan, arquitecte, creu que optar pel manteniment no és ser franquista. Foto: Sofia Cabanes
 

Però també és d’aquest parer gent de mitjana edat, com l’arquitecte Xavier Rollan: “Els que defensem que es mantingue no som feixistes ni molt menys. Ho valoro des del punt de vista històric i patrimonial. La gent que vol s’enderroque ho veu com una exaltació del feixisme, però crec que per a mi i la majoria de gent no és així. Per a la gent això és el monument de la batalla de l’Ebre, no el monument de Franco. De fet, que és un monument franquista només ho he sentit des d’esta setmana i crec que falta molta pedagogia”, explicava als mitjans.

 

l’Abdelkabir Fisriri, també ha votat per mantenir el monument. Foto: Sofia Cabanes

Entre aquest sector de la població adulta de la capital del Baix Ebre també hem trobat l’Abdelkabir Fisriri, un marroquí integrat plenament a la ciutat qui destaca que  “el monument és bonic”. “Crec que la història no s’ha d’amagar. S’ha d’explicar a les actuals i a les properes generacions el que va passar. Si amaguem el monument,  no es veurà i la gent no s’animarà a anar a veure un monument amagat”.
 
 

Neus Obiol, de 31 anys, ha votat per la retirada. Foto: Sofia Cabanes
 

A l’altre costat de la balança, Neus Obiol, de 31 anys. Per a ella, es tracta, sens dubte, d’un “monument feixista” que “no pot estar al mig del riu, perquè ho diuen les lleis”. “A part”, afegeix “crec que és un monument de vergonya”. Ella ha estat una de les poques persones joves que han fet acte de presencia durant el matí al col·legi electoral de l’Ajuntament: “hi ha molta gent jove que, directament, no opinen, l’han vist tota la vida allà i els és igual, passen del monument. La gent gran saben lo que és, què significa, van viure el franquisme,...”, ha constatat en observar la mitjana d’edat de les cues que es formaven per votar.

 

Adrian Robles, un estudiant de 24 anys provinent d’Àvila. Foto: Sofia Cabanes

Entre esta gent, però, hi havia també l’Adrian Robles, un estudiant de 24 anys provinent d’Àvila que viu a Tortosa des de fa un any. Ell ho tenia clar: “He votat per retirar-lo, perquè crec que s’ha de posar en un museu i explicar com va ser la història real. Reinterpretar-lo no mereix la pena, no té molt sentit, perquè canviar quatre coses estèticament no canvia la història”.

 

Brian Cutts, professor d'anglès i membre de la Comissió per la retirada dels Símbols Franquistes. Foto: Sofia Cabanes

En Brian Cutts, professor d’anglès afincat a Tortosa des de fa anys, és membre de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes. Ell també ha votat este matí: “el monument s’hagués hagut de retirar fa 40 anys. Des de la Comissió estem en contra de la consulta, però s’hi s’ha de fer, que almenys la gent voti lliurament. Almenys som conscients que hem despertat l’interès de la gent de Tortosa. Hi ha gent que diu que avui es tancarà el tema, nosaltres pensem que no. Passe el que passe, avui comença el debat”, afirma.