El centre tecnològic d'Amposta s'integra a la xarxa de R+D+i Eurecat

El CETECOM continuarà investigant materials compòsits però servirà també per transferir la recerca produïda per altres centres tecnològics a les empreses del territori

D'esquerra a dreta: el president del patrona d'Eurecat, Xavier Torra; l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs; i el regidor de Governació, Miquel Subirats, durant la signatura de l'acord per la integració del CETECOM a Eurecat.
D'esquerra a dreta: el president del patrona d'Eurecat, Xavier Torra; l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs; i el regidor de Governació, Miquel Subirats, durant la signatura de l'acord per la integració del CETECOM a Eurecat. | ACN
Redacció
18 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:32h
El centre tecnològic d'Amposta, ubicat al polígon de l'Oriola i especialitzat en els materials composites, s'ha integrat a la Fundació Eurecat, convertint-se en el sèptim centre d'esta xarxa d'innovació i recerca amb presència a tot Catalunya i "que compta amb un pressupost de 36 milions d'euros", en paraules de l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Així es desprèn del conveni que s'ha signat este dimecres al matí i que estableix, a grans trets, que Eurecat passa a ser el gestor responsable del centre tecnològic del compòsit, propietat de l'Ajuntament, amb un doble objectiu, "fonamentar la recerca i innovació en la tecnologia composite i ajudar a innovar a les empreses del territori amb la transferència de les tecnologies que desenvolupa Eurecat a la resta de centres", en paraules de Xavier Torra, president del patronat de la Fundació Eurecat.

"Formar part d'Eurecat ens dóna solidesa per poder crear un projecte de futur estable al centre de recerca", destaca l'alcalde, tot recordant que este equipament, que havia suposat una inversió d'1,8 milions d'euros provinents del fons de reindustrialització de les Terres de l'Ebre ha estat l'últim any i mig en una situació "d'incertesa i d'activitat continguda" tant perquè el concurs de creditors de Lamicat, empresa vinculada al centre, havia deixat en mans d'un banc la propietat dels terrenys on estava el centre, com per la manca de grans projectes de recerca i investigació.

Actualment, el centre tecnològic d'Amposta treballa en dos projectes internacionals. Un per a Hewllet Packard, consistent en fabricar un eslavó amb impressió 3D amb l'objectiu d'aconseguir "peces d'impressió 3D reforçades amb fibra de carboni o fibra de vidre que siguen més reforçades i funcionals", destaca el fins ara director del CETECOM, Josep Maria Lluís. El segon projecte és per utilitzar materials compostos en la fabricació de vagons de mercaderies per a transport de potassa. "És un projecte internacional desenvolupat juntament amb el centre tecnològic de Manresa, també dins d'Eurecat, per a una empresa del món ferroviari suec", afegeix Lluís.