Els ajuntaments ebrencs facilitaran un espai als animalistes o altres persones que vulguen gravar els actes amb bous

Govern, penyes i consistoris han acordat esta mesura per rebaixar la tensió entre partidaris i detractors dels correbous

Un moment de la reunió a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, divendres al vespre.
Un moment de la reunió a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, divendres al vespre. | ACN
ACN
07 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:53h
Els alcaldes assignaran una persona del consistori per acompanyar els activistes d’entitats animalistes o altres persones que vulguen enregistrar o fotografiar els actes amb bous. Se'ls asseurà, si ho volen, en una zona que els ajuntaments solen reservar a les places de bous per a les autoritats, les pubilles, les xarangues o públic en general. Són les mesures acordades en una reunió este divendres al vespre, entre el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, batlles i comissions taurines, per intentar acabar amb els enfrontaments i rebaixar la tensió entre protaurins i antitaurins. Pallarès ha lamentat que els fets de Mas de Barberans hagen projectat una imatge de territori que no es correspon amb la realitat i ha assenyalat que es complix escrupolosament la llei del correbous.
La primera reunió de treball que ha impulsat la delegació del Govern de les Terres de l'Ebre, amb els propers municipis que celebren festes amb bous, Alcanar, l'Aldea i Santa Bàrbara, ha servit per plantejar una estratègia comuna que acabe amb els enfrontaments que s'han produït en l'inici de la temporada taurina al territori entre detractors i defensors de la festa. El delegat Xavier Pallarès ha remarcat la "gran predisposició" dels alcaldes i les penyes taurines per rebaixar la tensió generada en les darreres setmanes i trobar una solució, que s'ha concretat amb un protocol que oferiran els consistoris als activistes o altres persones que vulguen gravar o fotografiar els actes amb bous. 

Tot i que només servix per a la modalitat a la plaça o l'embolat quan es fa dins d'estos recintes que s'instal·len per a la festa dels bous, els activistes, la premsa o qui vulga anar a fer enregistraments es pot posar en contacte amb l'ajuntament de torn i se'ls assignarà un espai a la zona que tenen els consistoris. "Ells els respectaran o no, això és responsabilitat de cadascú", ha apuntat Pallarès. En canvi, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha descartat incrementar la presència policial. "Entenem que començar un acte taurí amb Mossos d'Esquadra o antiavalots no agrada a ningú. Interior és conscient de la situació que s'ha viscut i continuarà posant les mesures que calgue", ha apuntat. 

Xavier Pallarès ha recordat que la llei dels correbous es complix i que ho corroboren les poques denúncies que tiren endavant o acaben en sanció. "És perquè les coses es fan ben fetes i hi ha un cert malestar perquè sempre s'està posant tot sota sospita i després de sancions n'hi ha molt poques", ha apuntat. De 214 actes amb bous el 2015, es van presentar 10 denúncies i només 2 van tirar endavant. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre també ha lamentat la imatge que s'ha projectat del territori a partir dels fets de Mas de Barberans. "Esta no és la imatge de la gent de les Terres de l'Ebre, no volem projectar esta imatge", ha remarcat.

Assetjament per mail
En canvi, la criminalització per la celebració de festes amb bous continua i s'està estenent fora del Mas de Barberans on, com va denunciar el seu alcalde Josep Maria Lleixà, no han parat de rebre correus electrònics i trucades amb insults i amenaces. També estan començant a patir este mateix assetjament a l'Ajuntament d'Alcanar on es celebren, a partir del proper dissabte 14 de maig, els següents actes taurins ebrencs. "És un degoteig constant de correus insistents i que per la seva quantia, cansa", ha lamentat la regidora de Festes i Mitjans de Comunicació d'Alcanar, Mercè Fischer.