Mas de Barberans denuncia l'«assetjament» que patix el poble arran de l'agressió a la plaça de bous

L'Ajuntament ha hagut de tancar el perfil de Facebook i despenjar els telèfons per l'allau de trucades injurioses | Representants del consistori han estat objecte d'insults i amenaces i veïns del poble també han rebut trucades

Vista panoràmica de Mas de Barberans.
Vista panoràmica de Mas de Barberans. | Wikipedia
Redacció /ACN
05 de maig del 2016
Actualitzat el 06 de maig a les 10:11h
Mas de Barberans no és precisament un dels pobles amb tradició taurina que més destaque per l'afició als bous, més aviat, deu la seua fama a la tradició de la cistelleria amb palma de margalló i per ser un centre de referència en l'artesania de les fibres vegetals. Però els fets succeïts divendres passat han superat este petit municipi de poc més de 600 habitants que s'ha vist assetjat per una allau d'insults i amenaces. 

L'alcalde, Josep Maria Lleixà, ha denunciat l'assetjament del qual està sent víctima el seu municipi després que dos activistes d'Anima Naturalis fossen agredides per 4 veïns de la Ràpita divendres passat a la plaça de bous.

Lleixà demana que "no es criminalitze un fet puntual, totalment punible i malaurat, i que no s'aprofite per criminalitzar una gent, un poble, una festa i un territori, com ha passat estos dies". L'alcalde ha explicat que han hagut d'anul·lar un perfil de l'Ajuntament a Facebook a causa dels atacs constants contra el poble, ha calgut mantenir despenjats els telèfons del consistori pels insults que rebia el personal administratiu. També explica que hi ha hagut trucades a cases particulars en el mateix sentit i que, a més, s'ha amenaçat els regidors i el mateix alcalde. "Estos fets no ens poden arribar a criminalitzar a tots fins a estos extrems perquè no és manera de pacificar i calmar la situació", ha reclamat. Lleixà ha insistit a demanar "seny, sentit comú i sobretot respecte" a totes les parts d'este enfrontament.

“Poble de covards”, “gent que no mereix ser catalana”, “vergonya d’ajuntament”, “poble de merda”, “colla de delinqüents”, “referent de la incultura i el salvatgisme”... són només alguns dels insults rebuts a les xarxes socials (cliqueu per ampliar):

 
 
 
 
 
 

Les opinions de veïns del poble també han estat ridiculitzades. Segurament, el cas més flagrant ha estat la de l'espai humorístic de La Tribu, de Catalunya Ràdio, on es fa mofa de la indignació dels veïns per l'assetjament mediàtic i també de la seua manera d'expressar-se:



Este dimecres a la tarda, l'Ajuntament de Mas de Barberans va celebrar un ple extraordinari on es va llegir un manifest que condemna els fets ocorreguts durant la  festa major de Sant Marc, i en defensa de les seues festes, "centenàries i caracteritzades per estar fonamentades en la tradició cultural i religiosa en un 80 %", com recorda el text aprovat.

El poble del Mas de Barberans confia que els fets "siguen un punt d'inflexió en la tensió que comporten alguns actes de correbous i servisca per reflexionar per part de totes les parts sobre este costum" de les Terres de l'Ebre. El consistori també reclama eines i mitjans al govern perquè es puga frenar estes situacions en les poblacions més petites on no disposen de seguretat policial municipal.